Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΜΠΑΛΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Το Στρατώνι, όπως είναι γνωστό, ήταν και είναι μια κοινωνία πλουραλισμού και διαφορετικότητας. Ο λόγος είναι η παρουσία του μεταλλείου που η ανάγκη του σε προσωπικό έχει οδηγήσει ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης να το ζήσουν και πολλοί από αυτούς να παραμείνουν μόνιμοι κάτοικοί του και να το αγαπήσουν, φέροντας μαζί τον πολιτισμό τους και την τρόπο ζωής τους.
Ιδιαίτερη σημασία έπαιξε το Στρατώνι για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής που η προηγούμενη εργασία τους είχε σχέση
με τα μεταλλεία . Μια τέτοια πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Μπαλιώτες, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα ζωντανότερα κομμάτια της κοινωνίας του Στρατωνίου.

Ο Σύλλογος Πολιτισμού Στρατωνίου καλεί σε Συνεστίαση τους Στρατωνίσιους Μπαλιώτες , το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου . Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα . Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή αναμνήσεων και στοιχείων από την εποχή που οι πρόγονοι ήταν στην Μπάλια , και πώς αυτές έφτασαν στους απογόνους . Επίσης η συλλογή αρχειακού υλικού με σκοπό τη σύνταξη λευκώματος .
Στη συνάντησή αυτή θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας και ο αγαπητός Φαίδων Παπαθεοδώρου ο οποίος λόγω της εμπεριστατωμένης έρευνας για τη ζωή και ιστορία της Μπάλιας θα θυμίσει πολλά γνωστά και άγνωστα σημεία από τη ζωή εκεί.
Παρακαλούνται λοιπόν οι Μπαλιώτες του Στρατωνίου να επικοινωνούν με τον κ. Γ. Σακαλή στο τηλέφωνο 6974100647 για να δηλώσουν συμμετοχή για το γεγονός.

Α. Τσανανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: