Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΜΑ


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για ένα τόπο αποτελεί η αισθητική των σπιτιών του. Αυτή προσδιορίζει τον τρόπο ζωής των κατοίκων και κατά ένα μέρος αποτελεί ενδεικτικό της ταυτότητάς τους. Παράλληλα αυτή μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους καθώς η αισθητική αρτιότητα δημιουργεί θετικά αντίκτυπο και συναισθήματα.
Όλοι έχουμε μνήμες από τα σπίτια του Στρατωνίου στο παρελθόν. Φροντισμένοι κήποι, όμορφα χρώματα, χρυσάνθεμα, τριανταφυλλιές αποτελούσαν στοιχειά των σπιτιών και στην ουσία στοιχεία της δικής μας καθημερινότητας.
Τι γίνεται όμως σήμερα; Τι βλέπει ένας επισκέπτης όταν περιδιαβεί το χωριό μας; Σε πολλά σπίτια που ανήκουν στην εταιρεία και τώρα είναι ακατοίκητα, εγκατάλειψη, ρημαγμένοι τοίχοι, αυλές γεμάτες παλιοσίδερα και σκουπίδια.


Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η αισθητική αναβάθμιση που απαιτείται μπορεί να προωθηθεί μέσω της εταιρείας.
Παραχωρώντας τα σπίτια αυτά σε νέους εργαζόμενους θα βοηθήσει και στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού του χωριού, δημιουργώντας συνθήκες για να οργανωθούν νέες οικογένειες που η ύπαρξή τους θα συμπαρασύρει την επίλυση και άλλων προβλημάτων όπως την έλλειψη μαθητών στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο.



Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την αισθητική του τόπου μας. Το Στρατώνι είναι ένα τόσο προικισμένο από τη φύση μέρος που είναι άδικο να καταστρέφουμε την εικόνα του μέσω της εγκατάλειψης.
Και όλα αυτά τη στιγμή που όλοι μας παλεύουμε και αγωνιούμε για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του τόπου.
Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να αναφερθεί και να επικροτηθεί η συνεισφορά μερικών από τους συγχωριανούς μας που ξοδεύοντας αρκετό κόπο και χρήματα έχτισαν υπέροχα σπίτια, των οποίων η παρουσία συνεισφέρει στον καλαίσθητο προσδιορισμό του τόπου.








Γ. Σακαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: