Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Μια τοποθεσία, που κάποτε ήταν κόσμημα για ορεινή αναψυχή για τους τότε Στρατωνίσιους, είναι η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Οι παλαιότεροι την θυμάστε καλά, οι νεότεροι μάλλον καθόλου γιατί σήμερα τίποτε στην περιοχή δεν βοηθάει την ανάμνησή της , εκτός από μερικά γκρεμισμένα πετροντούβαρα και την ΕΠΙΜΟΝΗ του νερού να αναβλύζει και να μας στοιχειώνει για το ένδοξο παρελθόν της τοποθεσίας.
Έτσι λοιπόν, για να θυμηθούμε λίγο, η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ βρίσκεται στον παλιό δρόμο για Ολυμπιάδα, πολύκοντά στα Ασπροχώματα. Η τότε εταιρεία του μεταλλείου είχε χρηματοδοτήσει την ανάπλαση του χώρου με πεζούλες , τραπέζια και βρύσες που εξυπηρετούσαν ανθρώπους και ζωντανά και κιόσκια πάνω στα πλατάνια όπου έφτανες με σκάλες .
Δυστυχώς η «εξέλιξη» χωρίς σεβασμό στο παρελθόν και η μέριμνα για το μέλλον , έκανε όπως πάντα ακόμη ένα θαύμα. Ο καινούργιος δρόμος για την Ολυμπιάδα «πέρασε» κυριολεκτικά πάνω από τη ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, εξαφανίζοντάς την.
Κάναμε τη διαδρομή από το Στρατώνι μέχρι τη ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ με τα πόδια , όπως τον παλιό καιρό.
Η διαδρομή είναι καταπληκτικτου Στρατωνίου και του κόλπου μέχρι τον Άθωνα και μπροστά το βουνό με τις πρασινάδες του.
Σε 20 λεπτά με κανονικό βηματισμό ήμασταν εκεί. Τόσο χρειάζεται κανείς γι’ αυτή την πανέμορφη διαδρομή. Τα παράπονα όμως σε πιάνουν όταν φτάνεις εκεί ή βαδίζοντας στην κατάφυτη λαγκαδιά έχοντας προς τη θάλασσα το πανόραμαΤο κύριο είναι η εγκατάλειψη και οι αναμνήσεις που έρχονται στο νου : Άραγε πόσο δύσκολο είναι να αναπλαστεί ο χώρος ξανά;
Τα δέντρα είναι πλέον αρκετά μεγάλα ώστε να γίνει πάλι ένα καταπληκτικό μέρος για αναψυχή. Το νερό , είπαμε, τρέχει εκεί γάργαρο και…μας στοιχειώνει .
Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ θα μπορεί να γίνει σταθμός για μια μεγάλη περιπατητική διαδρομή προς την Προστόμιτσα ή το Ξυλογέφυρο Το άλλο είναι η απροσεξία και η τάση του Νεοέλληνα να γεμίζει σκουπίδια παντού. Οι εκπλήξεις λοιπόν πολλές. Μπορείς να διαλέξεις πλυντήρια ρούχων σπαρμένα στο δάσος ή παιδικά παιχνίδια που άφησε κάποιος στοργικός πατέρας ανάμεσα στις φτέρες ή ακόμα σε συγκεκριμέναμέρη που φυτρώνουν άγρια μανιτάρια ανακαλύπτεις κουτιά από ορυκτέλαια που οι δασεργάτες αλλάζουν τα λάδια στα αλυσοπρίονα τους.
Οι περιπατητικές διαδρομές είναι ένας εξαιρετικός πόλος έλξης για ενασχόληση τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και των επισκεπτών και μπορούν να πλαισιώσουν άριστα μια συνολική πρόταση αγροτουριστικής ανάπτυξης για το Στρατώνι .
Αξίζει λοιπόν να κοιτάξουμε τη ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ με τη δέουσα προσοχή.-

Γ. Σακαλής – Α. Τσανανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: