Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Π.Σ. Αλή Χότζα Ισμέτ

Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι μια ζωντανή πόλη που αλλάζει συνεχώς. Είναι η πιο πλούσια πολιτισμικά, η πιο συναρπαστική και ζωντανή πόλη στον κόσμο. Το Λονδίνο είναι μια πραγματική μητρόπολη. Περισσότερες από 200 γλώσσες και διάλεκτοι ομιλούνται στη βρετανική πρωτεύουσα. Μπορεί τα αγγλικά να κυριαρχούν, αλλά σίγουρα ο επισκέπτης θα ακούσει και διάφορες άλλες γλώσσες. Η πρώτη επαφή με αυτή τη ζωντανή μάζα συγκλονίζει. Πουθενά αλλού δεν προσφέρεται τόση ποιότητα σε τόση ποσότητα. Ας πάρουμε την τέχνη για παράδειγμα. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα πρέπει να επισκεφτεί το Βρετανικό Μουσείο, το Victoria and Albert, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι μπορούν να επιλέξουν από περίπου 300 ακόμα μουσεία, συν μια πλειάδα ιδιωτικών γκαλερί, που καθιστούν το Λονδίνο παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου έργων τέχνης. Επίσης στην πόλη λειτουργούν πλέον των 100 θεάτρων, ενώ … «θρυλικές» παραστάσεις παίζονται πάνω από 20 χρόνια.
Η πρώτη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο επισκέπτης είναι να αποκτήσει μια γενική εικόνα της διάρθρωσης αυτής της απέραντης πόλης. Η καρδιά του Λονδίνου βρίσκεται στη βόρεια όχθη του φιδωτού ποταμού Τάμεση, που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της πόλης. Το παλαιότερο τμήμα της πόλης είναι γνωστό με το «παραπλανητικό» όνομα Σίτι (πόλη). Δυτικά του Σίτι εκτείνεται το Γουέστμινστερ, το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του Λονδίνου, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Σεντ Τζέιμς.


ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο Λονδίνο μέσα σε 3 ή 4 μέρες και να έχει την αίσθηση ότι τα είδε όλα. Τα κλασσικά tour συνήθως περιλαμβάνουν αξιοθέατα όπως ο ποταμός Τάμεσης και οι γέφυρές, ο Πύργος του Λονδίνου, το πασίγνωστο Big Ben που είναι και το σύμβολο της πόλης, τα Ανάκτορα του Buckingham με την αλλαγή φρουράς, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud, τη Βασιλική του Αγίου Παύλου και το Αβαείο του Westminster καθώς και την αγορά της Oxford Street. Σας προτείνουμε επιπλέον τρία διαφορετικά σημεία της πόλης που αξίζει να βρείτε το χρόνο για να τα επισκεφθείτε.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ
TATE MODERN ΚΑΙ TATE BRITAIN

Οι δύο αυτές εξαιρετικές και μεγάλες πινακοθήκες φιλοξενούν ορισμένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο. Η Tate Modern εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη ενώ η Tate Britain παρουσιάζει τη Βρετανική τέχνη από το 16ο αι. μέχρις και σήμερα.

Εάν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, αξίζει να επισκεφτείτε και την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στην Trafalgar Square.

PORTOBELLO

O πιο πολύχρωμος και πιο γεμάτος δρόμος στον κόσμο με παλαιοπωλεία, αντικερί και υπαίθρια αυτοσχέδια καταστήματα με είδη από όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των επισκεπτών τα Σάββατα ξεπερνά κάθε ανθρώπινη φαντασία.
Μπείτε μέσα στα μαγαζιά και περιπλανήστε το βλέμμα σας … στα πάντα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη τραβήξει κάτι τη ματιά σας.
Εδώ περπατάτε, βλέπετε, μυρίζετε και αν θέλετε… χορεύετε στο δρόμο υπό τους ήχους μικρών group μουσικής που προβάλουν σε κάθε γωνιά.
Χαρείτε ένα … άλλο Λονδίνο… πιο ξέγνοιαστο! Γίνετε ένα με τον κόσμο και ταξιδέψτε σε αυτό το φιδίσιο δρόμο.

ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – LONDON EYE

Γνωστό και ως «Τροχός της Χιλιετίας», το μάτι του Λονδίνου, σας δίνει τη δυνατότητα πανοραμικής θέας της πόλης (εφόσον ο καιρός το επιτρέπει) μέσα από μία κάψουλα.
Πρόκειται ίσως για το νέο σύμβολο της πόλης, ενώ οι διαστάσεις του είναι εκπληκτικές. Στο ύψος των 160 μέτρων η θέα … κόβει την ανάσα.
Αν και το εισιτήριο είναι … «τσουχτερό» (17 λίρες για ενήλικες ή 20 περίπου ευρώ και 8,50 λίρες για παιδιά ή 10 περίπου ευρώ), αξίζουν δύο επισκέψεις. Μία την ημέρα αλλά και μία το βράδυ, όταν το φωταγωγημένο Λονδίνο είναι χωρίς υπερβολή … ένα έργο τέχνης από ψηλά.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Το Λονδίνο συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα καθημερινά τόσο με πτήσεις των ελληνικών όσο και των Βρετανικών Αερογραμμών. Προτείνουμε την επιλογή πτήσης με τελικό προορισμό το αεροδρόμιο του Heathrow μιας και η συγκοινωνία με το κέντρο της πόλης γίνεται πιο εύκολα μέσω του υπόγειου σιδηρόδρομου.

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Είναι άγνωστο από πού έχει προέλθει η φήμη πως οι Άγγλοι δεν ξέρουν να τρώνε. Μια χώρα που έχει δεχτεί τις επιδράσεις από τις κουλτούρες όλου του κόσμου δεν μπορεί παρά να υπερηφανεύεται για την παγκόσμια κουζίνα της.
Εάν θέλετε να νοιώσετε τη λονδρέζικη ατμόσφαιρα σε ένα περιβάλλον με άψογο service, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το QUO VADIS στο Soho. Βρετανική κουζίνα με έμφαση στο βοδινό (πάνω από 50 πιάτα με διαφορετικές συνταγές βοδινού) και στα ψάρια. Το παγωτό που σερβίρεται ως επιδόρπιο είναι … ανεπανάληπτο.
Μη διστάσετε επίσης να δοκιμάσετε σε κάποιο από τα πολυάριθμα εστιατόρια, την κουζίνα της Ινδίας και της Μαλαισίας. Άλλωστε οι κουζίνες αυτών των δύο χωρών εξελίχθηκαν στο Λονδίνο!!!

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Τι να πρωτογράψει κανείς για την πόλη που γεννάει και εξαπλώνει στυλ σε όλες τις μορφές διασκέδασης εδώ κι ένα αιώνα… Η πόλη που δε βαριέσαι ποτέ… Θεατρικές παραστάσεις, όπερα, παραστάσεις μπαλέτου, μουσικές συναυλίες για κάθε γούστο, περιοδικές εκθέσεις από όλο τον κόσμο, φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις (ειδικά ποδόσφαιρο), pubs και clubs… που δε χωράνε σε μία λίστα…
Αν και παλαιότερα η διασκέδαση χτυπούσε κόκκινο στην περιοχή του Soho, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την περιοχή της Leicester Square στο West End στη Βόρεια Όχθη, καθώς επίσης και την περιοχή του South Bank (Νότια Όχθη του Τάμεση) που εξελίσσεται συνεχώς. Να μην παραλείψουμε το Notting Hill, που εκπέμπει την πλέον κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης.

ΑΓΟΡΕΣ
Οι πιο διάσημοι δρόμοι και περιοχές για αγορές (τουλάχιστο στην Ευρώπη) ακούνε στα ονόματα: Oxford Street, Carnaby Street, Coven Garden και Islington. Ειδικότερα η Oxford Street θεωρείται η εμπορικότερη οδός στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Στο Λονδίνο μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα: είδη πολυτελείας (π.χ. στα Harrods), προϊόντα outlet (π.χ. Dover Street Market), να επισκεφτείτε τεράστια πολυκαταστήματα (π.χ. Westfield Shopping Centre) κ.ά. Μην παραλείψετε όμως μια επίσκεψη στο Portobello και ειδικότερα τα Σάββατα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Όταν στο Λονδίνο το ρολόι δείχνει 12:00, στην Ελλάδα η ώρα είναι 14:00. Από το προάστιο του Λονδίνου Greenwich διέρχεται ο «μηδενικός» μεσημβρινός της γης που προσδιορίζει και την παγκόσμια ώρα όπως και τις ζώνες ωρών όλης της Γης
Προσοχή κατά τους περιπάτους σας και ειδικά όταν διασχίζετε δρόμους κυκλοφορίας. Οι Άγγλοι οδηγούν «ανάποδα» και σχεδόν σε όλες τις διαβάσεις αναγράφεται η ένδειξη «Look Right” (κοιτάξτε δεξιά) ή “Look Left” (κοιτάξτε αριστερά). Θυμηθείτε να το κάνετε πάντα. Τα περισσότερα ατυχήματα στην αγγλική πρωτεύουσα σχετίζονται με την έλλειψη εξοικείωσης των τουριστών με το σύστημα οδήγησης στη χώρα. Αν δεν είστε προσεχτικοί…. δεν ξέρετε από πού θα σας έρθει!!!
Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν σα νόμισμα τη Λίρα Αγγλίας. Στα τέλη Απριλίου του 2009, 1 Λίρα Αγγλίας ισοδυναμούσε με περίπου 1,20 Ευρώ. Προτείνουμε να κάνετε συνάλλαγμα άμα τη άφιξη σας στο αεροδρόμιο. Χρειάζεται βέβαια λίγο παραπάνω κόπος για να καταλάβετε τα αγγλικά που μιλούν οι Ινδοί ή Πακιστανοί υπάλληλοι, οι οποίοι όμως είναι ευγενέστατοι και εξυπηρετικότατοι.
Καπνιστές και Λονδίνο είναι δύο ασυμβίβαστες έννοιες. Να λοιπόν η ευκαιρία να κόψετε το κάπνισμα.
Προτιμήστε να κινηθείτε με το μετρό. Είναι το πιο γρήγορο και φτηνό μέσο με σταθμούς σε όλο το μητροπολιτικό Λονδίνο. Αποφύγετε τα TAXI μια και οι χρεώσεις θα σας κάνουν να χάσετε το χαμόγελό σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: