Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο Μαέστρος Γιάννης Τσανακάς - Μέρος Α’

Των Γεωργιάδη Θωμά, , Ντάνου Χρίστου, Ποδαρά Δημήτριου, Ποδαρά Τάκη, Σταυρακάκη Βασίλη και Τσανανά Νίκου

Επιμέλεια Α. Τσανανάς

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΔΩΛ) χρωστάει πολλά στο μεγάλο δάσκαλο και μαέστρο Γιάννη Τσανακά, τον ακούραστο εργάτη της τέχνης των ήχων, το δημιουργό, τον ιδρυτή της Συμφωνικής Ορχήστρας , της Παιδικής, της Γυναικείας και της Μικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Με την εργατικότητά του, το ήθος του, τη μουσική του παιδεία και την αγάπη για τα παιδιά, αλλά και με το κύρος του, βοήθησε στο να καταστεί το ΔΩΛ εκκολαπτήριο μουσικών με πλήρη μουσική κατάρτιση, και από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να το αναδείξει σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της Ελλάδας.

Το αφιέρωμά μας στον Γ. Τσανακά αποτελείται φόρο τιμής στο μουσικό που με το έργο δεν κάνει περήφανη μόνο τη Λάρισα όπου έζησε και διέπρεψε στη μουσική , αλλά και την περιοχή μας, τη γενέτειρα του τη Στρατονίκη και το Στρατώνι, όπου έζησε τα εφηβικά του χρόνια και χάρηκε τη μουσική που τόσο αγαπούσε, παρέα με τους φίλους του.
Ουσιαστικά αυτοί οι φίλοι είναι και οι συντάκτες του Α’ μέρους του αφιερώματος στο Γιάννη Τσανακά, που περιγράφει την ενασχόλησή του με τα μουσικά δρώμενα στο Στρατώνι, πριν την αναχώρησή του για τη
Η Φιλαρμονική στο Ηρώον. Ο Γιάννης Τσανακάς είναι
ο πρώτος αριστερά. Μαέστρος , ο Αστέριος Σαμαλής


στρατιωτική του θητεία στη Λάρισα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους φίλους του Γιάννη Τσανακά τους (με αλφαβητική σειρά ):
Γεωργιάδη Θωμά, , Ντάνο Χρίστο, Ποδαρά Δημήτριο, Ποδαρά Τάκη, Σταυρακάκη Βασίλη και Τσανανά Νίκο, που ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του για να γραφούν τα παρακάτω .


Στρατώνι 1953 1958
Ο Γιάννης Τσανακάς έρχεται στην αρχή της εφηβείας του στο Στρατώνι το 1953, από τη Θεσσαλονίκη, με γνώσεις ηλεκτρολόγου, αλλά και μουσικής. Έρχεται για να δουλέψει σαν ηλεκτρολόγος στο ηλεκτροτεχνείο του εργοστασίου. Η μουσική όμως για τον Γ. Τσανακά είναι πλέον μια μεγάλη αγάπη !




Η Φιλαρμονική στα καρναβάλια . Ο Γιάννης Τσανακάς είναι ο πρώτος αριστερά

Αμέσως συμμετέχει στη Φιλαρμονική του Στρατωνίου «Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας» που ήδη υπάρχει , με Μαέστρο τον Αστέριο Σαμαλή. Η Φιλαρμονική χρηματοδοτείται από το μεταλλείο και ο Σαμαλής, απόστρατος αξιωματικός, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν οι νέοι μουσική.

Εκτός από την εκμάθηση του κάθε οργάνου, διδάσκει και θεωρία της μουσικής . Ο Γιάννης Τσανακάς ωστόσο είναι ήδη έτοιμος σε αυτά και μάλιστα άριστος κορνετίστας. Η παρουσία του στη Φιλαρμονική του Στρατωνίου και η κατάρτισή του, βοήθησε πάρα πολύ το Μαέστρο Σαμαλή ο οποίος έτσι είχε ένα δεξί χέρι να βασίζεται, αλλά τόνωσε το ενδιαφέρον και των υπολοίπων συναδέλφων του στη Φιλαρμονική με την ενθουσιώδη συμπεριφορά του.

Όταν αργότερα , και πριν να φύγει να υπηρετήσει τη θητεία του, έφυγε ο Μαέστρος Αστ. Σαμαλής , ο Γιάννης Τσανακάς ανέλαβε μαέστρος στην Φιλαρμονική του Στρατωνίου.
















Το Στρατώνι για το Γιάννη Τσανακά δεν είναι ένας άγνωστος τόπος όπου βρέθηκε για εργασία , εδώ είχε τους συγγενείς του και κυρίως τους φίλους του.

Μέρος της αγάπης τους για τη μουσική πέρα από τη Φιλαρμονική, διοχετεύθηκε στο σχηματισμό ενός μουσικού συγκροτήματος μιας ορχήστρας, όπως λεγόταν τα γκρουπάκια της εποχής εκείνης . Έτσι το 1955 δημιουργεί με την παρέα του τη δική του ορχήστρα .



Τη σύνθεσή της ( εδώ σε αποκριάτικη χοροεσπερίδα) αποτελούν από αριστερά προς τα δεξιά οι :Τάκης Ποδαράς - Κλαρίνο, Γιάννης Τσανακάς – κορνέτα, Βασίλης Κλειδαράς – κιθάρα ,Χρήστος Ντάνος - Ακορντεόν.
Η τοπική επιτυχία της ορχήστρας εκείνη την εποχή ήταν πολύ μεγάλη , μιας και όλα τα μέλη γνώριζαν πολύ καλά τα όργανα που έπαιζαν. Έπαιζε όλες τις επιτυχίες της εποχής και η εμπορική της επιτυχία δεν πήγε καθόλου άσχημα. Η επαγγελματική συμπεριφορά των μελών, τους οδήγησε για δουλειά μέχρι και την Αρναία ( για εκείνη την εποχή η απόσταση θεωρούνταν σημαντικότατη).



Αργότερα, όταν ο Γιάννης Τσανακάς έφυγε από το Στρατώνι για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη Λάρισα , η ορχήστρα συνέχισε να υφίσταται ακόμη δύο χρόνια χωρίς τον Τσανακά, αλλά με άλλα μέλη. Ωστόσο, κατά τις άδειές του στο Στρατώνι, πλαισίωνε πάντα την ορχήστρα φέρνοντας ότι νεότερο













κυκλοφορούσε σε μουσική εκείνα τα χρόνια.

Λάρισα 1958
Είναι γνωστό ότι κατά τη θητεία του στη Λάρισα απορροφήθηκε αμέσως στη στρατιωτική μπάντα, γιατί ήταν ήδη «φτασμένος» κορνετίστας Ενώ είναι στρατιώτης οργανώνει ορχήστρα ( με την εμπειρία από το Στρατώνι) η οποία έπαιζε στη Λέσχη Αξιωματικών της Λάρισας.

Αργότερα όταν απολύθηκε από το στρατό έμεινε στη Λάρισα και εγγράφηκε στην Φιλαρμονική της Λάρισας κι αυτή ήταν η αρχή μιας λαμπρής μουσικής περιόδου για τον Γιάννη Τσανακά.


( Τέλος Α’ Μέρους )

























Δεν υπάρχουν σχόλια: