Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


«Λαϊκοί Μουσικοί Επαγγελματίες Ιερισσιώτες».



Στη κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου , πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουλίου η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μαρίνου με τίτλο
«Λαϊκοί Μουσικοί Επαγγελματίες Ιερισσιώτες».
Ο Γιάννης Μαρίνος κουβαλώντας τη σοφία των χρόνων του αλλά και το ρεαλισμό ότι η λαϊκή παράδοση φθίνει με γοργότερους ρυθμούς από παλαιότερα, καταφέρνει σε αυτό το βιβλίο να αποκρυσταλλώσει μέσω των λαϊκών οργανοπαιχτών και την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής στην περιοχή μας.
Αν μη τι άλλο, όσοι θέλουν κάποτε να ανατρέξουν σε αυτό το κομμάτι της μουσικής ιστορίας της περιοχής θα έχουν μια άριστη πηγή πληροφορίας.
Το βιβλίο «Λαϊκοί Μουσικοί Επαγγελματίες Ιερισσιώτες» είναι ένα καλαίσθητο πόνημα , γραμμένο με μεράκι και νοσταλγία. Στις 83 του σελίδες ο αναγνώστης βρίσκει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από 33 φωτογραφίες, με ιδιαίτερη αξία αυτών που παρουσιάζουν τους Ιερισσιώτες οργανοπαίχτες.
Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν στο να γράψει αυτό το βιβλίο, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει στον αναγνώστη τη συναισθηματική του φόρτιση ( Την ίδια ζήσαμε στην παρουσίαση του βιβλίου του) καθώς και την αγωνία του για μια παράδοση που φθίνει συνεχιστών.
Στο πρώτο και δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη αναφορά στην εξέλιξη της ελληνικής μουσική στην αρχαιότητα και στο Βυζάντιο και την προέκτασή της στη Δημοτική μουσική, όπως την ξέρουμε σήμερα.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει την εξέλιξη των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνται από λαϊκούς οργανοπαίχτες .

Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο και το μεγαλύτερο σε όγκο τόσο από πλευράς πληροφορίας όσο και από πλευράς φωτογραφικών ντοκουμέντων ο συγγραφέας παρουσιάζει το σύντομο μουσικό βιογραφικό υλικό του κάθε μουσικού στην Ιερισσό από τις αρχές του περασμένου αιώνα ως σήμερα.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής (ΙΛΕΧ) και η σημασία του βιβλίου αυτού τονίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή φίλων και συναδέλφων του συγγραφέα, αλλά και βιβλιόφιλων του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: