Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΝΤΕΜΟΧΩΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ


Σε λίγους από μας είναι γνωστή η σχέση του Στρατωνίου με την Ξάνθη. Τις πληροφορίες μας έστειλε ο αγαπητός φίλος Φαίδων Παπαθεοδώρου ( 1 ο Μπαλιώτικο αντάμωμα Χαλκιδικής) από δημοσίευση της Χρύσας Μελκίδη , αρχιτέκτονος μηχανικού, σχετικά με τη μελέτη της «Τα μουσουλμανικά μνημεία της Ξάνθης».

Με την κατάπνιξη της επανάστασης στη Χαλκιδική και την επαγγελματική αποδιοργάνωση της περιοχής με τα αντίποινα που ακολούθησαν, μια ομάδα από διακόσιες οικογένειες από την περιοχή του Στρατωνίου, κατευθύνθηκαν προς το Σταυρό και το Στρυμόνα και συνέχισαν ανατολικότερα , φτάνοντας στην Ξάνθη.
Εκεί, οι ντόπιοι, με το αληθινό επιχείρημα ότι υπήρχε ανάγκη εργατικών χεριών για την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού, ήρθαν σε διαπραγμάτευση με τους Τούρκους. Κατόρθωσαν να τους πείσουν να δοθεί άδεια εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη , όπως και έγινε.
Απόγονοι εκείνων των Μαντεμοχωριτών ήταν πολλές οικογένειες στην πόλη όπως αυτή των Σουταίων, Μελισσάδων, Λαδάδων κ.α.
Το γεγονός της εγκατάστασης των οικογενειών από την περιοχή του Στρατωνίου, συμπίπτει με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής λόγω της επεξεργασίαςκαι του εμπορίου καπνού, αλλά και την πολεοδομική ανάπτυξη της Ξάνθης του 19ου. Λόγω του μεγάλου αριθμού αυτής της ομάδας προσφύγων, τους ορίζεται περιοχή εγκατάστασης ανάμεσα στην Άνω και Κάτω Χαράδρα δίπλα στην Παλιά Πόλη.


Α. Τσανανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: