Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Μέλπω Λέδελ
Η Μέλπω γεννήθηκε στη Ν. Αφρική από Έλληνες γονείς.
Είναι παντρεμένη με τον Νήλ (Neil) έχουν δύο παιδιά και τα τελευταία δύο χρόνια ζει και εργάζεται μεταξύ Στρατωνίου και Λονδίνου.













Οι πρώτες σπουδές της ήταν σε τεχνικό σχέδιο. Την δεκαετία του ‘80 μελέτησε κατασκευή σκηνικών θεάτρου δουλεύοντας ταυτόχρονα σε παραγωγή σκηνικών στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και για 3 χρόνια σπούδασε ζωγραφική στη Ν Αφρική με δάσκαλο τον Carlo Sdoya. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία στη χαλκογραφία για 4 περίπου χρόνια. Έκτοτε, έχει συμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές αλλά και προσωπικές της εκθέσεις, στο Λονδίνο, σε γκαλερί που συνεργάζεται.
Συνεχίζει ακόμη σπουδές στην μελέτη της ανθρώπινης μορφής σε εργαστήριο στο Λονδίνο





Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τα θέματά σου Μέλπω;
Επειδή ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα σε μεταλλεία έχω επηρεαστεί βαθιά από την ομορφιά που τόσο απλόχερα έδωσε η φύση στα πετρώματα. Σιγά σιγά και από τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις γύρω από την εξόρυξη. Ακολούθησε η ζωή της κοινωνίας γύρω από αυτή τη δραστηριότητα και έτσι ζωγράφισα και ζωγραφίζω κτίρια και κατοικίες με έφεση στα εγκαταλελειμμένα που ο χρόνος τα έχει δώσει «χαρακτήρα». Σίγουρα με εντυπωσιάζουν οι μοντέρνες κατασκευές, αλλά δεν θα τις ζωγράφιζα με ευχαρίστηση.

Τι έχει σημασία για σένα ξεκινώντας ένα έργο;
Πιστεύω ότι το σχέδιο είναι η βάση ενός έργου. Το θεωρώ το Α και το Ω στην επιτυχία. Για μένα το χρώμα δίνει τον τόνο στο σχέδιο, όχι πως δεν είναι σημαντικό , απεναντίας. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ να αρχίσω ένα έργο κατευθείαν με το χρώμα χωρίς σχέδιο.


Τα βλέπω σε αυτά τα προσχέδια σου είναι τόσο ωραία σχεδιασμένα που φαίνονται σαν να είναι έτοιμα τελειωμένα έργα.
Όχι είναι απλά προσχέδια. Χρειάζονται πάρα πολύ δουλειά ακόμη.
Πώς είναι να εργάζεσαι στο Στρατώνι, σε εμπνέει ως χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας;
Είναι τέλεια. Εδώ είμαι πειθαρχιμένη και ο χρόνος μου είναι απόλυτα παραγωγικός. Απεναντίας, στο Λονδίνο, τον ξοδεύω και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα, άρα το Στρατώνι λειτουργεί σαν χώρος συγκέντρωσης και προσήλωσης στην δουλειά. Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει είναι ο κόσμος γύρω μου. Όποτε βρίσκομαι έξω για να δουλέψω ένα έργο εκ του φυσικού, είσπράτω την ευγένεια αλλά κυρίως το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον των ανθρώπων.
Ποτέ δεν ενοχλούν, ούτε ενοχλούνται από την παρουσία μου και όταν θα σχολιάσουν κάτι θα είναι καλλιτεχνικά εύστοχο. Αυτό πάντα με εντυπωσιάζει.









Από πλευράς εμπορικής πως κινούνται τα έργα σας.
Απευθύνομαι κυρίως στην αγορά των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα, Βιομηχανίες, αλλά και σε αυτές της παροχής υπηρεσιών, όπως λ.χ. νοσοκομεία.
Έργα μου υπάρχουν βέβαια και σε ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία όπου κυρίως εκθέτω.
Πως θα έβλεπες την οργάνωση μίας έκθεσης στο Στρατώνι;
Πολύ πιθανή. Χρειάζεται βέβαια να προετοιμαστώ με ένα σημαντικό αριθμό έργων.
Α. Τσανανάς









Δεν υπάρχουν σχόλια: