Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Γιάννης Κουτσούρης


Ο Γιάννης γεννήθηκε το 1944 στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Σπούδασε στην σχολή ΑΤΙ με δασκάλους τους Τάσσο, Αστεριάδη, Δεκουλάκο, Γεωργιάδη και Λυδάκη, ενώ παράλληλα για 3 χρόνια υπήρξε μαθητής και βοηθός του Σπύρου Βασιλείου. Υπήρξε γελοιογράφος, εικονογράφος παιδικών βιβλίων ενώ για 30 χρόνια ήταν δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων. Από το 2000 και έπειτα ασχολείται μόνο με την ζωγραφική και την γλυπτική

Η κινηματογραφική καριέρα του Γιάννη πέρασε και στις διαφημίσεις της ασπρόμαυρης τότε TV (1974). Πολλοί θα θυμάστε τον «Τσοκολάτα καρνέισον» με τη Λόλα στο τραίνο, τον «Πι Μι με τη δραχμή» την «UHU στικ παντοκολητής» ,την «Σερενάτα» κ.α. Το όνειρο του όμως ήταν πάντα να ασχοληθεί στη σύνταξη με την ζωγραφική και μόνο, πράγμα που το κατάφερε, και η πείρα τόσων χρόνων έδωσε ένα χείμαρρο από έργα εξαιρετικής ποιότητας.




Ο Γιάννης ζωγραφίζει δείχνοντας προτίμηση σε μια «μεταφυσική» αντίληψη της πραγματικότητας. Μέσα σε ένα χώρο, στον οποίο κυριαρχούν τα ζεστά χρώματα του δειλινού, φυτρώνει ένα μοναχικό δέντρο κατάμεστο από καρπούς ή ένα λουλούδι γεμάτο ζωντάνια χρωμάτων, ενώ απορρίμματα αποσυντίθενται στο έδαφος ή στην παρακείμενη θάλασσα. Τα απορρίμματα βέβαια δεν αποτελούν μια κριτική αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά την ανάδειξη της γραφικότητας που παρουσιάζει η φθορά.









Η ζωντάνια όμως και η δύναμη των χρωμάτων στα δέντρα και τα φυτά κυριαρχεί σαν να είναι η πρώτη μέρα της Δημιουργίας. Ο Γιάννης Κουτσούρης ζωγραφίζει παραστατικά την καθαρά ελληνική βίωση του κόσμου. Οι σουρεαλιστικές αναφορές κάνουν τα έργα του ονειρικά και καθηλώνουν τον θεατή.



Α. Τσανανάς




Δεν υπάρχουν σχόλια: