Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ανδρέας Ζυματίκας


Ανδρέας ζει και εργάζεται στον Λαγκαδά. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Σήμερα παρουσιάζουμε την πιο πρόσφατη δουλειά του με θέμα το Άγιο Όρος, με την ευκαιρία της έκθεσής του στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου στην Ιερισσό, από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Καλλιτέχνης με αστείρευτο χιούμορ, ο Ανδρέας ξεκίνησε τη ζωγραφική από την ακουαρέλα και τη ζωγραφική σε κεραμικά, περνώντας σταδιακά στην ανάγλυφη ελαιογραφία.

Δεν μας έκρυψε ότι το καλλιτεχνικό ερέθισμα για την ανάγλυφη ζωγραφική του δουλειά, την ξεκίνησε από τις πέτρες στην παραλία του Στρατωνίου όταν είχε επισκεφθεί το χωριό μας πριν 20 χρόνια περίπου. Σιγά-σιγά η τεχνική του τελειοποιήθηκε στη σημερινή της μορφή όπου πέτρα , ξύλο και άλλα φυσικά υλικά δένουν με το χρώμα δίνοντας ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.










Σχολιάζοντας, μας είπε ότι η Φύση του έδωσε απλόχερα ένα ταλέντο, που τυχαίνει να μπορεί να ικανοποιεί και την επαγγελματική του ανάγκη, επειδή ο κόσμος αγαπάει αυτό που βλέπει. Αυτό, το θεωρεί μεγάλη ελευθερία και είναι ευγνώμων στο Θεό γι’ αυτό.
Στις προσωπικές καλλιτεχνικές του στιγμές αγαπάει να ζωγραφίζει πρόσωπα κυρίως γερόντων, γιατί η ζωή και ο χρόνος τους δίνει χαρακτήρα και βαθιά έκφραση. Το γυμνό επίσης είναι προσφιλές θέμα, αλλά δεν το εκθέτει.
Μας τόνισε επίσης ότι η τέχνη γενικότερα, είναι ανεκτίμητη. Παίρνει συμβατική αξία ώστε να μπορεί να πουληθεί και να αγοραστεί για να μπορεί να την αποκτήσει αυτός που την αγαπάει και θέλει να την έχει.




Ο Ανδρέας έχει παρουσιάσει αμέτρητες εκθέσεις ως σήμερα . Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το χαιρετισμό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τον καλλιτέχνη :

«…Τέχνη λιτή, με άπειρη τρυφερότητα για την παρακαταθήκη που κρατά ο ζωγράφος στα χέρια του. Δημιουργεί με φειδώ χρωμάτων και πολύ φώς, φώς που «φαίνει πασί» και υπογραμμίζει ότι ωραίο είναι μόνο το αληθινό και αληθινό είναι αυτό που αξίζει»…

Αλέκος Τσανανάς



































Δεν υπάρχουν σχόλια: