Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

«Η Δέσποινα του Στρατονιού» στη Θεσσαλονίκη. Μια πνευματική βραδιά προβολής του Στρατωνίου


Στις 7 του Δεκέμβρη, ημέρα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στο αμφιθέατρο του βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία» στη Δημητρίου Γούναρη, απέναντι από την Καμάρα.
Η προσέλευση των Στρατωνιωτών της πόλης, καθώς και πολλών Θεσσαλονικέων φίλων, υπήρξε μεγάλη.
Οι τρεις ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο με εξαιρετικό τρόπο, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Χρίστος Τσολάκης, ο οποίος ανέλυσε την ετυμολογία του όρου «δέσποινα» από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια. Στη συνέχεια εκθείασε τη γλώσσα του βιβλίου και έκανε συγκρίσεις με μορφές της δημοτικής γλώσσας, όπως το Μακρυγιάννη, τον Καζαντζάκη, το Χρηστοβασίλη και την ηθογραφία του Κονδυλάκη. Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε το κεφάλαιο «Το γιάλεμα», γιατί, όπως είπε, αυτός ένας βουνίσιος έμαθε καινούργιες λέξεις έννοιες, που δεν γνώριζε.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η δική μας Μαίρη Φάβα, που με τρόπο σαφή και ολόπλευρο αναφέρθηκε στο έργο, αρχίζοντας από το εξώφυλλο και το βιογραφικό της συγγραφέως και ολοκληρώνοντας με την παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου.Τέλος, την παρουσίαση του βιβλίου ολοκλήρωσε η κ. Μαριλένα Μεσημέρη-Μυκονιάτη, που με τρόπο εξαιρετικά ζωντανό και γλαφυρό αναφέρθηκε στην ομορφιά και τη μεγάλη σημασία που έχει για κάθε άνθρωπο η παιδική και εφηβική του ηλικία. Με τον παραστατικό της τρόπο συγκίνησε και συνεπήρε το κοινό.
Λόγια αγάπης και ζεστασιάς απηύθυνε στη συγγραφέα και η φίλη της Αναστασία Αλιβιζάτου.
Τους ομιλητές παρουσίασε στο κοινό ο κ. Αλέξανδρος Τσανανάς
Πραγματικά ήταν μία πολύ σημαντική μέρα για τον τόπο μας, αφού και οι τρεις ομιλητές εκθείασαν το Στρατώνι, ως πραγματικότητα και ως όραμα, όπως αναδύεται μέσα από το βιβλίο από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια.



Γ. Σακαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: