Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Άκανθος, Ερισσός-Ιερισσος και Αγιορείτες


Συγγραφέας : Γιάννης Αποστολίδης Έτος Εκδ. :2004 ISBN : 960-88-2720-5
Τίτλος : Άκανθος –Ερισσός –Ιερισσός και Αγιορείτες Έκδοση :Δήμος Σταγείρων -Ακάνθου

Ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο γραμμένο με μεράκι και πίκρα για το πόσο καλύτερα μπορούσαν να είναι τα πράγματα για την Ιερισσό και την γύρω περιοχή, αν η Αγιορείτικη Κοινότητα των περασμένων αιώνων, προστάτευε την περιοχή περισσότερο. Το βιβλίο αρχίζει από την αρχαία Άκανθο των κλασσικών χρόνων , φτάνοντας μέχρι την Ιερισσό της επανάστασης του 1821. Σε κάθε ιστορική περίοδο περιγράφεται η ζωή τα πολιτικά και ο πολιτισμός της κάθε περιόδου φτάνοντας μέχρι τα νεότερα και την εμφάνιση στην περιοχή της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους , για την οποία γίνεται ιδιέταιρη μνεία για το ποια ήταν η επίδρασή της στην περιοχή.
Σαφής είναι και η σημασία της επιρροής των Μαδεμοχωρίων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα οικονομικά της περιοχής.
Ο Γ. Αποστολίδης γεννήθηκε στη Ιεροσσό το 1892 και πέθανε στην Θεσσαλονίκη το 1972 .Ήταν άριστος γνώστης Αρχαιοελληνικών, Λατινικών και Γαλλικών και ιδρυτικό μέλος και –για πολλά χρόνια- μέλος των διοικητικών συμβουλίων της «Ιστορικής και Λαογραφικής εταιρείας της Χαλκιδικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: