Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Π.Σ.

Ρώμη

Η Ρώμη -η οποία μαζί με την Αρχαία Ελλάδα έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού- εκτός από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία του κόσμου συνέβαλε αποφασιστικά και στην πνευματική του πορεία. Αντλώντας αενάως από τις ελληνικές πηγές, καλλιέργησε τόσο τη θεωρία όσο και την πράξη σε κάθε περιοχή της ανθρώπινης δραστηριότητας: στο λόγο και τη σκέψη, τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες, το δίκαιο και τη φιλοσοφία, την παιδεία και τη θρησκεία, την οικονομία και την αρχιτεκτονική, τις θεωρητικές και τις θετικές επιστήμες. Χωρίς τη Ρώμη θα είχε μείνει η Ελλάδα αναξιοποίητη και η Ευρώπη απαίδευτη.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ρωμύλος θεμελίωσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο στις 21 Απριλίου 753 π.Χ.. Στη συνέχεια σκότωσε το δίδυμο αδελφό του Ρώμο και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Άλλος μύθος θέλει τον ευγενή Αινεία από τη Τροία, ο οποίος έφυγε όταν καταστράφηκε η Τροία στον Τρωικό πόλεμο, να είναι ιδρυτής της Ρώμης αλλά αυτός ο μύθος επινοήθηκε από τους Ρωμαίους συγκλητικούς όταν η Ρώμη έγινε αυτοκρατορία και ήθελα να είναι μια πολιτική συνέχεια μιας άλλης μεγάλης πόλης. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην ακμή της η επιρροή της επεκτεινόταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου, ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Με την μετάβαση στο Χριστιανισμό απέκτησε και θρησκευτική σημασία και καθιερώθηκε ως η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη παράκμασε και ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά. Στην περίοδο της Αναγέννησης δεν είχε πια την πολιτική ισχύ του παρελθόντος, γνώρισε όμως πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω της παρουσίας του Πάπα. Το 1871 έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας. Τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Ρώμη… Η Αιώνια Πόλη!!!
ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ
Φεύγοντας από μια πόλη σαν τη Ρώμη, σκεφτήκαμε όλα όσα δεν προλάβαμε να δούμε… και δεν είναι λίγα! Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Η ΟΥΝΕΣΚΟ το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό.
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ
Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και τέλειωσε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Δομιτιανός. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, απ' το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Το ύφος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Το εσωτερικό του Κολοσσαίου ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια. Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Η ορχήστρα είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών.
Το Πάνθεον της Ρώμης
(ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας) ναός αφιερωμένος στους Ολύμπιους Θεούς.
Τον ναό ανέγειρε Μάρκος Βιψάνιος Αγρίππας, γαμπρός και σύμβουλος του αυτοκράτορα Αυγούστου. Ο ναός έχει υποστεί πολλές αλλαγές και έχει πάρει την σημερινή του μορφή από τον Ανδριανό. Το Πάνθεον είναι ένας τεράστιος κυκλικός ναός. Η διάμετρος της αίθουσας αγγίζει τα 43,30 μέτρα και είναι ίση με το μέγιστο ύψος του ναού, έτσι ώστε στο εσωτερικό του να χωράει μια μπάλα με τις διαστάσεις αυτές. Στην πρόσοψη του ναού υπάρχουν 16 κίονες από αιγυπτιακό γρανίτη. Στο επιστύλιο υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στον ιδρυτή του ναού, τον Αγρίππα. Το μεγαλύτερο μέρος του ναού καλύπτεται από χαλκό, ο οποίος αναιρέθηκε από τον πάπα Ουρβανό VIII και στην συνέχεια δόθηκε στον Μπερνίνι για να τον χρησιμοποιήσει στον ναό του Άγιου Πέτρου στο Βατικανό.

Η Ρωμαϊκή Αγορά (Forum Romanum)
Το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Ρωμαϊκή Αγορά, χωρίς οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι μοναδική. Όχι μόνο λόγω της αρχιτεκτονικής μορφής της, αλλά ειδικά λόγω της πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας της. Πρόκειται για την κεντρική περιοχή, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε ο Ρωμαϊκός πολιτισμός. Εδώ βρίσκονται οι παλαιότερες και σημαντικότερες δομές της αρχαίας πόλης. Το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η έδρα της Συγκλήτου, το διοικητικό, οικονομικό, θρησκευτικό και νομικό κέντρο όλης της λεκάνης της Μεσογείου για αιώνες.

Εδώ θα δείτε τους ναούς του Κρόνου, των Κάστορα και Πολυδεύκη, της Εστίας, τις Αψίδες του Σεπτίμιου Σεβήρου, του Τιβέριου, του Τίτου και του Αύγουστου, τις Βασιλικές Αιμίλια, Μαξεντίου και Κωνσταντίνου κ.ά.
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Βρίσκεται στο Βατικανό. Χωράει ως 60.000 άτομα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.
Η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 1506 και ολοκληρώθηκε το 1614 από τον Πάπα Παύλο Ε΄. Το πρώτο αρχιτεκτονικό σχέδιο προέρχεται από τον αρχιτέκτονα Μπραμάντε (Bramante), ο οποίος ήταν ως το 1514 εργολάβος του φιλόδοξου αυτού επιχειρήματος. Από το 1515 ως το 1546 η διεύθυνση του σχεδίου άλλαζε συχνά χέρια, ενώ στους κυριότερους καθοδηγητές της ανέγερσης ανήκε και ο Ραφαήλ. Το 1547 την διεύθυνση του εγχειρήματος ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος σχεδίασε και τον τεράστιο τρούλο της βασιλικής, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Στο χρονικό διάστημα από το 1607 ως το 1614 η βασιλική άρχισε να τελειοποιείται, ενώ ολοκληρώθηκε και το χτίσιμο της πρόσοψης σε ρυθμό μπαρόκ.
ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ ή ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΣΤΙΝΑ
Χωράει η Ιταλική Αναγέννηση σε ένα παρεκκλήσι; Χωράει και μάλιστα στην Καπέλα Σιξτίνα ή Καπέλα Σιστίνα. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού. Αναγέρθηκε από τον Πάπα Σίξτο Δ΄ (ή Σίστο Δ΄) εκ του οποίου οφείλεται και το όνομα αυτού. Η φήμη του όμως βασίζεται στην αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί το Ναό της Παλαιάς Διαθήκης, και ιδιαίτερα για το διάκοσμό του. Είναι ζωγραφισμένο εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του. Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο χώρος όπου τελούνται θρησκευτικές διοικητικές δραστηριότητες, και κυρίως το κονκλάβιο, βάσει του οποίου εκλέγεται νέος Πάπας.
Αξίζει η αναμονή στην ουρά προκειμένου να θαυμάσετε το διάκοσμο αυτού του παρεκκλησίου (ειδικά το Σαββατοκύριακο μπορεί να φτάσει και τις 3 ώρες!!!)
ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η ρίψη ενός νομίσματος στη Fontana di Trevi, συνοδευμένη με την ευχή μιας επόμενης επίσκεψης στην Αιώνια Πόλη, επιβάλλεται. Η επιβλητική Σκαλινάτα στην Πιάτσα ντι Σπάνια, οι πολλές πιάτσες (=πλατείες) και ειδικότερα η Πιάτσα Ναβόνα, ο ποταμός Τίβερης με τις αμέτρητες γέφυρές του, το Castel Sant Angelo πάνω στον Τίβερη, το Κοιμητήριο των Καπουτσίνων, η Βίλα Borghese, το Domus Aurea (το Χρυσό Παλάτι του Νέρωνα – ή μάλλον ότι έχει απομείνει από αυτό), τα Λουτρά Caracalla (άριστα διατηρημένα), τα Μουσεία του Καπιτωλίου, το Μουσείο των Ετρούσκων στη Villa Giullia, η Βασιλική San Giovanni in Latterano (η πρώτη χριστιανική Βασιλική στη Ρώμη), το νησάκι του Τίβερη… και πολλά άλλα μνημεία, πλατείες, αρχαίοι ναοί, εκκλησίες, γέφυρες, μουσεία, πινακοθήκες, που χρειάζονται τόμους ολόκληρους για να παρουσιάσουν το μακραίωνο και ένδοξο παρελθόν της Αιώνιας Πόλης
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
H Ρώμη συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα καθημερινά με κάποια από τα δρομολόγια της Alitalia, της Ολυμπιακής ή της Aegean. H διαδρομή από το αεροδρόμιο της πόλης μέχρι το κέντρο της είναι όμορφη, ενώ εντύπωση προκαλούν τα πανύψηλα πεύκα στους δρόμους.

ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Είστε το κέντρο της Ιταλίας, που σημαίνει ότι οι γεύσεις του Λάτσιο (της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης), του Ιταλικού Βορρά και του Ιταλικού Νότου, συνδυάζονται εδώ με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας την μοναδική Cucina Romana. Μη σας πιάσει ο πανικός ότι ντε και καλά θα πρέπει να φάτε μακαρονάδα και πίτσα μια και είστε στην Ιταλία. Οι μαμάδες μας τις κάνουν καλύτερα. Προτείνουμε το ακόλουθο menu (θα μας θυμηθείτε):
Πρώτο Πιάτο – Antipasti (ορεκτικά)
BRUSCHETTA – φρυγανισμένο ψωμί ραντισμένο με λάδι, σκόρδο και ντομάτα (ξαδελφάκι με τον Κρητικό ντάκο)
SUPPLI – κροκέτες ρυζιού γεμισμένες με μοτσαρέλα, FIORI DI ZUCCA FRITTI – τηγανητοί κολοκυθανθοί γεμισμένοι με μοτσαρέλα και αντσούγα
Κυρίως Πιάτο (προτείνουμε τρία διαφορετικά)
ABBACCHIO – το σήμα κατατεθέν της Ρωμανικής Κουζίνας, ψητό αρνάκι γάλακτος με σως από λευκό κρασί και θυμάρι
POLLO ALLA ROMANA – κοτόπουλο με πράσινες πιπεριές, τομάτα και σκόρδο
TRIPPA ALLA ROMANA (για τους μερακλήδες) – Μαγειρευτή κοιλιά με σως τομάτας, μέντα, σέληνο και σκόρδο
Επιδόρπιο
MARITOZZI ALLA PANA – φωλιά μαρέγκας με σταφίδες, γεμιστή με κρέμα και αμυγδαλόψυχα
FRAPPE E CASTAGNOLE – τηγανητή ζύμη πασπαλισμένη με ζάχαρη σε διάφορα σχήματα

Προτείνουμε (ανεπιφύλακτα) το εστιατόριο «LA RAMBA» πίσω από τα Σκαλιά της Piazza di Spagnia καθώς και το Pierluigi που πέραν των εύγευστων πιάτων του σερβίρει τα «καταπληκτικότερα» επιδόρπια της πόλης (ονειρεμένα παγωτά, φανταστική τυραμισού και απερίγραπτη κρεμ-καραμελέ)

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Αν είστε λάτρης του cappuccino τότε έχετε έρθει σε σωστό μέρος. Οι περισσότερες πλατείες της Ρώμης είναι γεμάτες από ατμοσφαιρικά αλλά και μοντέρνα καφέ. Αν ο καιρός το ευνοεί, τότε καθίστε κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα σε ένα από τα καφέ της Piazza Navona, και απολαύστε τον καφέ σας όσο θα παρατηρείτε τον κόσμο να περνάει. Σε πολλές πλατείες επίσης, λαμβάνουν χώρα και διάφορα δρώμενα που δεν αφήνουν κανένα μάτι ασυγκίνητο.
Η νυχτερινή καρδιά της πόλης, χτυπάει στην περιοχή του Transtevere και ξεκινάει αργά… Μπείτε σε ένα από τα πολλά wine bars και δοκιμάστε υπέροχα ιταλικά κρασιά υπό τους ήχους ιταλικής μουσικής… H περιοχή του Campo di Fiori διαθέτει επίσης πολλά bars και απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες των 30ρηδων και 40ρηδων. Η πιο ζωντανή και γεμάτη νεολαία περιοχή είναι αυτή του San Lorenzo (μια και το Πανεπιστήμιο της πόλης βρίσκεται εκεί). Πολλές pubs γεμάτες φοιτητόκοσμο αλλά και ξένους τουρίστες δημιουργούν ένα ετερόκλητο αλλά ευχάριστο κλίμα.

ΑΓΟΡΕΣ
Μπορεί το Μιλάνο να έχει το όνομα … αλλά μάλλον η Ρώμη έχει τη χάρη. Οι πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης είναι η Via del Corso, η Via Condotti, η Via Borgognona, η Via Frattina, όλες με αφετηρία την Piazza di Spagna ή κοντινά προς αυτή σημεία. Ειδικότερα η Via Condotti θεωρείται μία από τις πιο «κομψές» και «μοδάτες» οδούς στον κόσμο. Παραδοσιακά είδη, αντίκες και είδη τέχνης θα βρείτε σε πολύ καλές τιμές στις οδούς Via dei Coronari, Via Giulia, Via Margutta, Via del Babuino και Via del Pellegrino. Καλές αγορές λοιπόν!

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Όταν στην Ελλάδα το ρολόι δείχνει 12 το μεσημέρι, στη Ρώμη είναι ακόμα 11. /// Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν σα νόμισμα το Ευρώ. /// Ένας καφές σε ένα από τα πιο τουριστικά μέρη του πλανήτη κοστίζει φθηνότερα από ότι στην παραλία της Θεσσαλονίκης. /// Το ίδιο και μια πίτσα /// Προσοχή στο μετρό της Ρώμης , τα τελευταία χρόνια σημειώνονται τακτικά κλοπές /// Η ρώμη δε συμπαθεί πολύ τους καπνιστές (έπεσε και αυτό το κάστρο) ///

Α. Χ. Ισμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: