Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΣΜΝ) (Μέρος 3ο από 3 )

6. HPV ( Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων )
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, μικρά εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή την ουρήθρα.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Τα συμπτώματα θεραπεύονται αλλά ο ιός παραμένει. Οι φουσκάλες στα γεννητικά όργανα επανεμφανίζονται στο 30% τουλάχιστον των περιπτώσεων. Η αντιμετώπιση ποικίλλει από αλοιφές για τοπική χρήση, σε κρυοπληξία και laser.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, της μήτρας, του πέους ή του πρωκτού, όταν παραμένει χωρίς αντιμετώπιση. Ευθύνεται για το 98% όλων των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας.
Τρόποι μετάδοσης
Με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό sex αν δεν υπάρχει προφύλαξη.

7. ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Κάποια είδη HPV οδηγούν σε κονδυλώματα, που είναι ογκίδια που προκαλούνται από τον HPV πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή την περιπρωκτική περιοχή.
Συνηθέστερα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ανώδυνα, αλλά περιστασιακά εμφανίζουν κνησμό, έκκριμα ή αιμορραγία, ειδικά όταν ερεθιστούν.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Η θεραπεία κονδυλωμάτων μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους άλλους. Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπική θεραπεία απ’ ευθείας πάνω στα κονδυλώματα ή να δώσει φάρμακα για να τα χρησιμοποιήσεις μόνος/ μόνη σου. Ακόμα και αν θεραπευτούν, τα κονδυλώματα συχνά υποτροπιάζουν.
Τρόποι μετάδοσης
Κυρίως με το πρωκτικό sex και λιγότερο με το κολπικό χωρίς την απαραίτητη προφύλαξη.

8. ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΝ/ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν αφρώδεις εκκρίσεις, καύση κατά την ούρηση, πόνο και πρήξιμο στην βουβωνική χώρα.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Η αντιβίωση αρκεί για να απομακρυνθεί το βακτήριο από τον οργανισμό.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί

Όταν η βακτηριακή κολπίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της πυέλου ( μόλυνση των οργάνων αναπαραγωγής και πιθανά προβλήματα αναπαραγωγής ). Και στην περίπτωση που η γυναίκα εγκυμονεί υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης τριχομονάδων ή βακτηριακής κολπίτιδας
στο έμβρυο.

9. HIV (AIDS)
O ΗΙV ( ιός της ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου ) είναι ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο ιός επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο είναι η άμυνά μας εναντίον των λοιμώξεων.
Τρόποι μετάδοσης
Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω των σωματικών υγρών όπως είναι το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το αίμα και το μητρικό γάλα. Για να μολυνθείς με τον HIV, ο ιός θα πρέπει να βρει τρόπο να εισέλθει στο σώμα σου, κάτι που μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του sex ( στοματικό, κολπικό, πρωκτικό ), χωρίς προφύλαξη ή όταν μοιράζεσαι βελόνες ή άλλου είδους ενέσιμο υλικό. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τον έναν σύντροφο στον άλλο με τα ερωτικά βοηθήματα. Μεταφέρεται επίσης από μία HIV θετική μητέρα στο μωρό της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή αργότερα του θηλασμού. Προσωπικά αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, ξυράφια ίσως να έχουν μικρές ποσότητες αίματος.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία. Αν μολυνθείς, θα έχεις HIV για όλη την ζωή σου. Διάφορες θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί που ίσως επιβραδύνουν την εξέλιξη του HIV, αλλά δεν υπάρχει θεραπεία.
ΟΛΟΙ έχουμε δικαίωμα στη ενημέρωση και ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και τον σύντροφό μας από τα ΣΜΝ. Γι’ αυτό πριν οποιαδήποτε σεξουαλική

Τάνια Μπιζιργιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: