Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Τίτλος : ΙΕΡΙΣΣΟΣ…Αιώνιο ταξίδι στους δρόμους της Παράδοσης και του Πολιτισμού

Συγγραφέας :Γιάννης Π. Μαρίνος (23770 22378)
Έτος Εκδ. :2001

Με μακρά θητεία στην τοπική παράδοση και ανεκτίμητη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιερισσού ο Γιάννης Π. Μαρίνος καταθέτει ένα βιβλίο- σταθμό στην λαογραφική παράδοση της περιοχής μας. Το αποτέλεσμα του μόχθου του αποτυπώνεται στο πλήθος και την ποιότητα του υλικού που έχει αποτυπωθεί στο βιβλίο του.
Το βιβλίο ξεκινάει με ιστορικά στοιχεία και σημεία καμπής στην ζωή της Ιερισσού, συνεχίζει με ήθη και έθιμα και ακολουθεί με μια αποτύπωση από μύθους και παραδόσεις. Ακολουθεί μια εκτενής αναφορά και αποτύπωση των δημοτικών τραγουδιών στην Ιερισσό οργανωμένα σε ομάδες ανάλογα με το θέμα τους. Έτσι αποτυπώνονται τραγούδια αγάπης, γάμου, αποκριάς, της θάλασσας , ιστορικά , κλέφτικα, καλοκαιρινά, μοιρολόγια, της τάβλας, της ξενιτιάς κ.α. Το μεράκι και η βαθειά γνώση του συγγραφέα για τα τραγούδια που αποτυπώνονται (άλλωστε και ο ίδιος τα τραγούδησε) είναι ολοφάνερη και αποτελεί ανεκτίμητο λαογραφικό στοιχείο.
Το βιβλίο συνεχίζει με την αποτύπωση σε ότι πιο αυθεντικό υπάρχει σε χιούμορ για ένα τόπο , τα καλαμπούρια. Σειρά από καλαμπούρια και καλαμπουρτζήδες Ιερισσιώτες καθώς και παρατσούκλια της Ιερισσού …περνούν στην ιστορία μέσα από αυτές τις σελίδες.
Το βιβλίο κλείνει με μια σειρά από έγραφα και φωτογραφίες ποικίλου ενδιαφέροντος από την ζωή στην Ιερισσό.
Το βιβλίο του Γιάννη Μαρίνου είναι μια ανεκτίμητη πηγή λαογραφικής παράδοσης και ένα άξιο βιβλίο για την βιβλιοθήκη όχι μόνο των Ιερισσιωτών άλλα όλων όσων ενδιαφέρονται για την τοπική ιστορία της περιοχής μας μέσα σ’αυτή την εποχή της ταχύτητας και της πλυμμύρας της πληροφορίας και των επιδράσεων που αλλάζουν τόσο πολύ την παράδοσή μας, που σε λίγο καιρό, ανεκτίμητες λαογραφικές πληροφορίες θα εξαφανιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: