Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

«ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ» μια δροσερή εφημερίδα του Γυμνασίου και Λυκείου Στρατωνίου





















Στη προετοιμασία του 4ου τεύχους βρίσκεται πλέον η μαθητική εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ» του Γυμνασίου και Λυκείου Στρατωνίου. Η πρωτοβουλία της κας Ενεχηλίδου –φιλολόγου και η στιβαρή υποστήριξη της Διευθύντριας κας Χαμαϊδού, έδωσαν βήμα έκφρασης, που τόσο το έχουν ανάγκη, στους μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων . Μπράβο και καλή συνέχεια


---------------------------------------------------------

Το εγχείρημα της εφημερίδας ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της καθηγήτριάς μας Ενεχηλίδου Μαρίας, να μας παρακινήσει να υλοποιήσουμε την ιδέα της. Η ιδέα αυτή μας ενθουσίασε όλους πολύ και έτσι με τη βοήθεια της καθηγήτριάς μας, αλλά και τη δικιά μας φαντασία και όρεξη, εκδόθηκε αρχικά το πρώτο, ύστερα το δεύτερο και τώρα έχουμε φτάσει να εκδίδουμε το τρίτο φύλλο της εφημερίδας μας, με όνομα ¨Πρωινό Ξύπνημα¨. Μπορεί το πρώτο φύλλο να μην είχε καθαρό μαθητικό ύφος, διότι θίγαμε τα γεγονότα και αναφερόμασταν στα πρόσωπα του χωριού μας, αλλά στα επόμενα εκφράσαμε και θα εκφράσουμε τις δικές μας ανησυχίες. Πιστεύουμε πως η προσπάθειά μας είναι αξιοσημείωτη διότι όλο αυτό είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς και το σχολείο μας, και μέχρι τώρα πηγαίνει καλά…
Εκ μέρους των μαθητών που συμμετέχουν στην έκδοση της εφημερίδας.



Δρεπανιώτης Γιάννης
Τσανανά Μαρία


----------------------------------------------




Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιορίζεται στη στείρα παροχή γνώσεων. Τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να επιτελούν πολλαπλές κοινωνικές λειτουργίες. Ειδικότερα οφείλουν να κοινωνικοποιούν τον εκπαιδευόμενο, εντασσόντάς τον σε ένα ευρύτερο σύνολο που λειτουργεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες. Η εκπαίδευση λοιπόν, δεν είναι μία μονοδιάστατη διαδικασία. Συνδυάζει κοινωνικές, ηθικές αλλά και πολιτιστικές παραμέτρους. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση οφείλει να επιδρά στην κοινωνία και να εξελίσσεται μαζί της, δημιουργώντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την ελεύθερη σκέψη, το κριτικό πνεύμα, τη δημιουργική φαντασία, την ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και προπαντός την υπευθυνότητα. Πιστεύοντας, λοιπόν, σε ένα τέτοιο σχολείο αποφάσισα να ενθαρρύνω την προσπάθεια της κ. Ενεχηλίδου Μαρίας, φιλολόγου, η οποία θέλησε να ωθήσει τα παιδιά σε τέτοιες δραστηριότητες, όπως η έκδοση της σχολικής εφημερίδας με σκοπό να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους τομείς, πέραν του γνωστού. Τα παιδιά αγκάλιασαν την ιδέα της κ. Ενεχηλίδου με ιδιαίτερο ζήλο. Μέσα από την εφημερίδα έγιναν πιο δημιουργικά, αποκάλυψαν τις δυνατότητες τους, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, έγιναν, πιστεύω, πιο ενεργητικοί, κοινωνικοί, γιατί έμαθαν να εκφράζονται. Βγήκαν από τη θέση του θεατή, του λήπτη πληροφοριών και έγιναν οι ίδιοι δημιουργοί.
Θα ήταν όμως αφελές να πίστευε κανείς πως η δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου είναι υπόθεση απλή και χωρίς κόστος. Η πορεία προς το όραμα, προς κάθε όραμα, είναι υπόθεση ζωής για ανθρώπους και κοινωνίες. Για το λόγο αυτόν η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως επένδυση και όχι ως δαπάνη.

Χαμαϊδού Ευαγγελία
Δ/ντρια
Του Γ/σίου κ των Λυκ. Ταξ.
Στρατωνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: