Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΣΜΝ) (Μέρος 2ο από 3 )

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΜΝ;;;;
Τα ΣΜΝ μεταδίδονται με διάφορους τρόπους.
Μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή, επειδή τα βακτήρια και οι ιοί μεταφέρονται με το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το αίμα.
Τα ΣΜΝ μεταδίδονται με το σάλιο αν υπάρχουν μικρές αμιχές μέσα ή γύρω από το στόμα.
Με μολυσμένο αίμα σε βελόνες και σύριγγες είναι δυνατόν να μεταδοθούν κάποια ΣΜΝ.
Μολυσμένες γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν ΣΜΝ στα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.
Μπορείς να μολυνθείς από ΣΜΝ περισσότερες από μία φορά. Μπορείς να έχεις περισσότερα από ένα ΣΜΝ την ίδια στιγμή.
Τα HIV θετικά άτομα που έχουν μολυνθεί και με κάποιο άλλο ΣΜΝ, έχουν περισσότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV ( AIDS ) στους συντρόφους τους.
Τα άτομα με σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV, από έναν θετικό HIV σύντροφο.
Πολλά ΣΜΝ θεραπεύονται εύκολα, ωστόσο όλα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν αγνοηθούν.
Για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης ΣΜΝ ή επιμόλυνσης, η σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Για κάποια ΣΜΝ, όπως το HIV ( AIDS ), δεν υπάρχει θεραπεία.
Θα μπορούσες να σκεφτείς :
΄΄ Δεν γίνεται να μολυνθώ ή να μείνω έγκυος την πρώτη φορά που θα έχω σεξουαλική επαφή ή αν το αγόρι δεν εκσπερματίσει μέσα μου΄΄
Μάθε όμως ότι :
Μπορεί να γίνουν κ τα δύο, ενώ sex δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη διείσδυση.
Μπορείς να μολυνθείς ακόμα και με στενή γεννητική επαφή, με ένα μολυσμένο σύντροφο. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από σωματικά υγρά ή από στοματικό sex. Προστάτευσε τον εαυτό σου και τον/ την σύντροφό σου, χρησιμοποιώντας προφυλακτικό για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.

ΤΥΠΟΙ ΣΜΝ
1. ΧΛΑΜΥΔΙΑ
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστες εκκρίσεις, καύση κατά την ούρηση, πόνο στην περιοχή της πυέλου, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Τα χλαμύδια θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Διάφορα είδη αντιβίωσης διατίθενται και η δοσολογία ποικίλλει από ένα έως επτά ή περισσότερα χάπια στην διάρκεια κάποιας δεδομένης χρονικής περιόδου.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Οι γυναίκες ενδέχεται να αναπτύξουν φλεγμονή στην πύελο ( περιοχή της λεκάνης ). Μπορεί να προκληθεί επίμονος πόνος, να επηρεασθεί η λειτουργία σαλπίγγων και ωοθηκών και να υπάρξουν προβλήματα αναπαραγωγής.
Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μόλυνση στην ουρήθρα ή την επιδιδυμίδα. Όταν υπάρχει έκθεση στον ιό, αυξάνεται η πιθανότητα πρόσληψης και μετάδοσης του ιού HIV. Επίσης, αν η γυναίκα προσβληθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν λάβει θεραπεία, αυξάνεται πιθανότητα μετάδοσης χλαμυδίων στο έμβρυο
Τρόποι μετάδοσης
Κολπικό, πρωκτικό και λιγότερο συχνά στοματικό sex, όταν δεν υπάρχει προφύλαξη

2. ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστες εκκρίσεις, καύση κατά την ούρηση, πόνο στη περιοχή της πυέλου, διαταραχές στην περίοδο. Το 80% των γυναικών και το 10% των ανδρών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Η γονόρροια θεραπεύεται με την χρήση αντιβίωσης από το στόμα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται λήψη φαρμάκων και από τον/ την σύντροφο. Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Μπορεί να προκαλέσει στείρωση, αρθρίτιδα ή καρδιακά προβλήματα αν παραμείνει χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι γυναίκες ενδέχεται να αναπτύξουν φλεγμονή στην περιοχή της λεκάνης ( πύελος ), λόγω μόλυνσης των οργάνων αναπαραγωγής. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν μόλυνση στην ουρήθρα. Και αν η γυναίκα έχει προσβληθεί κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης, υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης γονόρροιας στο

έμβρυο.
Τρόποι μετάδοσης
Είναι ο ίδιος τρόπος όπως και στα χλαμύδια.

3. ΣΥΦΙΛΗ
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανώδυνα έλκη στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή στο πρωκτό, εξανθήματα στα πόδια και στα χέρια. Ενώ τα περισσότερα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα, όταν υπάρχουν συμπτώματα μπορεί να είναι σε διάφορες φάσεις της νόσου που επικαλύπτονται.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Στα πρώτα στάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για την θεραπεία από την μόλυνση. Αν δεν ληφθεί θεραπεία, οι βλάβες που μπορούν να προκληθούν στα επόμενα στάδια είναι μη αναστρέψιμες.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Όταν η σύφιλη δεν θεραπευτεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα, στη καρδιά, στον εγκέφαλο και σε κάποιες περιπτώσεις να επιφέρει τον θάνατο. Όταν υπάρχει έκθεση στον ιό, αυξάνεται η πιθανότητα πρόσληψης και μετάδοσης του ιού HIV.
Τρόποι μετάδοσης
Κολπικό, πρωκτικό και λιγότερο στοματικό sex, όταν δεν υπάρχει προφύλαξη. Μετάγγιση αίματος και από την μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο.

4. ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β ( HBV )
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, πυρετό, απώλεια όρεξης, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ίκτερο. Το 50% όσων μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Ο εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β έχει υψηλή αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα Β αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση απομακρύνεται σε διάστημα από 8 εβδομάδες έως 6 μήνες. Το 5-10% των ανθρώπων που μολύνονται, θα αναπτύξει χρόνια ηπατίτιδα και θα φέρει τον ιό για όλη την διάρκεια της ζωής του. Για την χρόνια ηπατίτιδα Β, οι ενέσεις α- ιντερφερόνης αποτελούν την θεραπεία επιλογής και χορηγούνται 3 φορές την εβδομάδα για τέσσερις μήνες.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Ο ιός επιτίθεται στο συκώτι και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική ανεπάρκεια και σε καρκίνο του ήπατος. Αυξάνεται η πιθανότητα πρόσληψης και μετάδοσης του ιού HIV. Και στις εγκυμονούσες αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης της ηπατίτιδας στο έμβρυο.
Τρόποι μετάδοσης
Μεταδίδεται συνήθως με το αίμα. Επίσης με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό sex αφού μεταφέρεται μέσω του σάλιου και των εκκρίσεων του σώματος.

5. ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΣ ΕΡΠΗΣ ( HSV-2 )
Συνηθέστερα συμπτώματα
Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν εξανθήματα, πόνο κατά την ούρηση, φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα, τους γλουτούς, τον πρωκτό ή το στόμα που δημιουργούν κνησμό ή πόνο. Οι εξάρσεις μπορεί να σχετίζονται με σωματικό ή οργανικό stress. Περίπου τα 2/3 όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό δεν το γνωρίζουν.
Θεραπεία/ Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις. Τα συμπτώματα και οι εξάρσεις μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.
Συνέπειες αν δεν θεραπευτεί
Επανεμφάνιση των συμπτωμάτων σε καταστάσεις stress. Αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης έρπητα των γεννητικών οργάνων στο έμβρυο, στην περίπτωση που η γυναίκα προσβληθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν λάβει θεραπεία.
Τρόποι μετάδοσης
Με την άμεση επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα ( σεξουαλική επαφή, τρίψιμο των σεξουαλικών οργάνων μεταξύ τους, επαφή στόματος και γεννητικών οργάνων, πρωκτικό sex ή επαφή στόματος πρωκτού. Επίσης, άλλες περιοχές του δέρματος ( στις οποίες μπορεί να υπάρχει κόψιμο, πληγή ή εξάνθημα ) μπορούν να μολυνθούν αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και όταν ο φορέας δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: