Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

Η Παγκόσμια Μέρα του Παιδικού Βιβλίου

Μια μητέρα ρώτησε το σοφό και μεγάλο εφευρέτη της ατομικής ενέργειας:
«Κύριε Αϊνστάιν, τι βιβλία να δίνω στο παιδί μου να διαβάζει;» «Παραμύθια» απάντησε ο Αϊνστάιν. «Εκτός από παραμύθια τι άλλα βιβλία να του δίνω να διαβάζει;» Κι εκείνος της απάντησε: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια. Καταλάβατε κυρία μου; Παραμύθια!..»


Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ καθιερώθηκε για να τιμηθεί ένας μεγάλος παραμυθάς, ο Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, (1805-1875). Η 2 του Απρίλη είναι η ημέρα των γενεθλίων του. Τον Άντερσεν τον έκαναν γνωστό σ' όλο τον κόσμο τα παραμύθια του. Ξεκίνησε σαν συλλέκτης λαϊκών παραμυθιών, για προσωπική του ευχαρίστηση, καθώς τον έθελγε η αισθητική τους και με στόχο να ασχοληθεί με τη μελέτη τους. Έγραψε και δικά του παραμύθια, παραμύθια με βαθιά φιλοσοφία, που άνοιξαν καινούριο δρόμο στο ψυχολογικό παραμύθι. Τα παραμύθια του Άντερσεν, σε 25 τόμους, μεταφράστηκαν, κυκλοφόρησαν σ' όλον τον κόσμο κι αγαπήθηκαν πολύ από μικρούς και μεγάλους.
Τα παραμύθια αντιπροσωπεύουν τα όνειρα των λαών και των ανθρώπων. Ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα και πηγαίνουν σ' όλους τους τόπους το μήνυμα ότι οι λαοί και οι άνθρωποι μοιάζουν, ότι πονούν από τους ίδιους πόνους και χαίρονται με τις ίδιες χαρές. Τα σημεία όπου τα όνειρα όλων των λαών και όλων των ανθρώπων συναντιούνται είναι η αγάπη, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η ευτυχία.
Τα παιδιά όλης της Γης αγαπούν πολύ τα παραμύθια. Τα αγαπούν γιατί ο κόσμος που κινείται μέσα σ' αυτά είναι πλασμένος από μαγεία και όνειρο. Είναι ο δικός τους ο κόσμος. Με τη γόνιμη φαντασία, που ιδιαίτερα χαρακτηρίζει τη μικρή ηλικία, το παιδί παίρνει μέρος στη δράση του ήρωα του ήρωα του παραμυθιού. Ο θαυμασμός για τις ηρωικές του πράξεις το κάνει να ταυτίζεται μαζί του και να θέλει να του μοιάσει. Γεννιέται μέσα του η επιθυμία να τον μιμηθεί και να κάνει κι αυτό, όταν μεγαλώσει, θαυμαστά κατορθώματα, σαν τον ήρωα του παραμυθιού. Με τα χαρούμενα συναισθήματα που νιώθει για τις νίκες του ήρωα γίνεται αισιόδοξο, παίρνει θάρρος και θα μπορεί μεγαλώνοντας να ξεπεράσει δυσκολίες και εμπόδια, για να πραγματοποιήσει σκοπούς ευγενικούς που φέρνουν χαρά κι ευτυχία στους ανθρώπους.

Με αφορμή, λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, που ήταν στις 2 Απριλίου, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων προσφέρει στα παιδιά από ένα παραμύθι και υπόσχεται, ότι σύντομα θα γίνει λογοτεχνική εκδήλωση που κοντά μας θα είναι κάποιος συγγραφέας ο οποίος θα μιλήσει για το μαγικό κόσμο των παραμυθιών!



Κ, Καραπιπέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: