Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ο Συμπέθερος

Μια φορά κι έναν καιρό Συμπέθερε,
σε μια χώρα μακρινή,
υπήρχε ο ναός της Δολομίτηδος Ήρας.
Αν και αφιερωμένος ο ναός σε γυναικεία θεότητα, στο Ηραίο αυτό, ζούσαν 100 περίπου ιερείς, με άμφια που απεικόνιζαν φτέρωμα παγωνιού[1]. Ο αρχιερέας του Ναού, ο Εγκόλπιος, καταγόμενος από το Κούριον2 της Κύπρου, είχε φροντίσει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους άρχοντες πολλών πόλεων, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή λειτουργία του Ηραίου. Οι άρχοντες της Σάμου, του Άργους, των Αβδήρων και της Ολύνθου, μπαινοέβγαιναν στο Ηραίο για να συναντηθούν με τον Εγκόλπιο, και να αποδώσουν στο Ναό τις δωρεές τους. Λίγο πριν τον Αρχειδάμειο Πόλεμο3, το Ηραίο βρέθηκε να έχει στην κατοχή του τεράστιες εκτάσεις στην Αττική, στη Θήβα, στον Κρότωνα, στη Μίλητο και στη Ζεύσνια4. Οι ιερείς του Ναού, μετέβαιναν τακτικά στις εκτάσεις αυτές, με πολυτελέστατες τριήρεις, ενώ είχαν φτάσει σε σημείο να επηρεάζουν τους τοπικούς άρχοντες στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, προς όφελος πάντα του Ηραίου.
Όλα κυλούσαν ομαλά και γαλήνια. Ο Ναός ευημερούσε… οι Ιερείς ζούσαν πολυτελέστατα… ο Αρχιερέας θυσίαζε καθημερινά στην Ήρα και στην Αφθονία… και οι άρχοντες των περιοχών κτήσεων του Ναού πλούτιζαν μέρα με τη μέρα διαχειριζόμενοι τα έσοδα του Ηραίου.
Ώσπου μια μέρα ξέσπασε το σκάνδαλο. Ο Αρχίδαμος, ο βασιλιάς της Σπάρτης, ενοχλημένος από τη συμπεριφορά πολλών συμμάχων του, που ήταν και δωρητές του Ηραίου, έβλεπε τα έσοδα του Κοινού Ταμείου της Σπαρτιατικής Συμμαχίας να μειώνονται.
Ιδιαίτερα ενοχλήθηκε, από τη συμπεριφορά των αρχόντων της Εφύρας, όταν έμαθε ότι είχαν παραχωρήσει (εν αγνοία του και προ τριετίας) τα δικαιώματα από τη διαχείριση της Αχερουσίας λίμνης
στο Ηραίο και ότι παζαρεύανε την πώληση των δικαιωμάτων αυτών στον Εχθρό… στην Αθήνα… Αν είναι δυνατόν… Η μετάβαση στονΆδη, κινδύνευε να γίνει υπόθεση των μεγαλύτερων εχθρών της Σπάρτης. Και δεν ήταν και λίγα τα έσοδα Συμπέθερε… το θανατικό «θέριζε» τότε… Ένα χρυσό ή ασημένιο νόμισμα ήταν το αντίτιμο για τη μετάβαση στον Κάτω Κόσμο. Κι από τα έσοδα το 30% πήγαινε στο Ηραίο και το 20% στο … προσωπικό ταμείο του Εγκόλπιου… Συνολικά, 50% των εσόδων έχανε η Σπάρτη από την υπόθεση αυτή.
Σε συνδυασμό και με την πτώση της μετοχής της εταιρίας διαχείρισης στο Χρηματιστήριο Αξιών της Δήλου, η υπόθεση άναψε φωτιές.
Αποφάσισε να στείλει ο Αρχίδαμος στην Εφύρα, ελεγκτές από τη Σπάρτη για να διαπιστώσουν το μέγεθος της διαφθοράς. Προτού φύγουν, θυσιάσανε στην Ήρα 45 βόδια και 60 πρόβατα (η αναλογία Συμπέθερε είναι διαχρονική), για να κατευνάσουν την πιθανή οργή της θεάς, μιας και η υπόθεση αφορούσε άμεσα τους ιερείς της. Θεά φυλάξοι!!! Άλλη δουλειά δεν είχε η Ήρα από το να ασχολείται από τα καμώματα των ιερέων της… Τρεις μήνες τους πήρε τους ελεγκτές για να βγάλουνε πόρισμα για την υπόθεση της λίμνης Αχερουσίας. Είχαν δε να αντιμετωπίσουν και τις μεθοδεύσεις τοπικών αρχόντων για την παραποίηση κάποιων δεδομένων… τι θυσίες στον Πλούτωνα, τι αφορισμοί από τοπικούς ιερείς της Περσεφόνης, τι μάντεις που προέλεγαν τα χειρότερα για τη Σπάρτη… Αλλά οι ελεγκτές δεν είχαν να φοβηθούν τίποτε…
Ο τοπικός άρχοντας και κάποιοι σύμβουλοί του, προσπάθησαν να έρθουν κρυφά σε επαφή με τον Εγκόλπιο, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθούσαν, ώστε να βγουν «αλάβωτοι» από το σκάνδαλο… Κι εκεί ήταν το λάθος τους Συμπέθερε… Ενώ τα πάντα ήταν εναντίον τους, αυτοί … το χαβά τους… Καταλάβανε ότι δεν έπρεπε να συνεχίσουν… τα παράτησαν…
Ο Εγκόλπιος καθαιρέθηκε από το Πανελλήνιο Συμβούλιο Αρχιερέων της Ήρας, το Ηραίο στιγματίστηκε, η θεά εξοργίστηκε… Βέβαια και ο Αρχίδαμος δεν έβαλε το μαχαίρι σε πολύ μεγάλο βάθος… Δεν μετέφερε κανέναν από του υπεύθυνους του σκανδάλου στη Σπάρτη για να τους πετάξει από τον Καιάδα… Με σπονδές και θυσίες στις Ερινύες, φρόντισε οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Ηραίου και της λίμνης Αχερουσίας να τύχουν του ανάλογου κυνηγητού από τις θεότητες αυτές…
Θα μου πεις Συμπέθερε ότι κάτι σου θυμίζει αυτός ο μύθος… Μη μένεις στη θύμηση… αλλά στο αποτέλεσμα… η ρετσινιά μένει συμπέθερε!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------
1 Το παγώνι Συμπέθερε ήταν το σύμβολο της θεάς, στο φτέρωμα του οποίου θεωρούνταν πως απεικονίζονταν τα μάτια του Άργου που φρουρούσε την Ιώ.
2 Το Κούριον Συμπέθερε, ήταν αποικία των Αργιτών στην Νότια Κύπρο.
3 Ο Αρχειδάμιος Πόλεμος Συμπέθερε, αποτέλεσε την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, από το 431 ως το 421 π.Χ
4 Η Ζεύσνια συμπέθερε, ήταν μεσόγεια πόλη της Κρήτης… σήμερα ονομάζεται Ζωνιανά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: