Μέρος 1ο
ΑΚΟΥΜΕ- ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ- ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
Με τον όρο « σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα» (ΣΜΝ) περιγράφουμε όλα τα νοσήματα μικρής ή μεγάλης διάρκειας, που μεταδίδονται από έναν άνθρωπο στον άλλο με τη σεξουαλική επαφή.
Κατά συνέπεια, τα νοσήματα αυτά αφορούν όλους όσοι έχουν ενεργό σεξουαλική ζωή, από όποια ηλικία και αν έχει αρχίσει αυτή.
Πρέπει, άντρες και γυναίκες, να είναι ενήμεροι για το ποια είναι αυτά, για τα συμπτώματά τους και για το πως θεραπεύονται. Άλλωστε, για ορισμένα από αυτά, όπως το AIDS και η ηπατίτιδα C, η ενημέρωση σώζει ζωές.
Σκοπός μας είναι η ενημέρωση κυρίως των εφήβων, για τα ΣΜΝ, και για τις συνέπειες αυτών στην υγεία τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν το ποια είναι τα ΣΜΝ ,το πως θεραπεύονται και ποιες είναι οι προφυλάξεις που μπορούν να πάρουν. Η επιπολαιότητα αλλά και η άγνοια είναι κακός σύμβουλος σε θέματα που αφορούν την υγεία μας......
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΟΛΥΝΘΕΙ??
Κάποιοι άνθρωποι με ΣΜΝ έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Άλλοι έχουν θορυβώδη συμπτώματα.
Πρόσεξε οποιεσδήποτε αλλαγές στην υγεία σου ή συμπτώματα όπως:
διαφορετική ή αυξημένη κολπική έκκριση
έκκριση από το πέος
αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
έλκη ειδικά στην περιγεννητική ή περιπρωκτική περιοχή
κνησμός στα γεννητικά όργανα ή στον πρωκτό
εμφάνιση εξανθήματος
πρησμένοι αδένες στην βουβωνική χώρα
Αυτά τα συμπτώματα ίσως εμφανιστούν μόνα τους ή σε συνδυασμό.
Αν έχεις ένα σύμπτωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις ΣΜΝ, πρέπει όμως να επισκεφτείς ένα ειδικό κέντρο για έλεγχο.
Θα μπορούσες να σκεφτείς:
“Είμαι έφηβος, είμαι νέος και υγιής. Δεν θα κολλήσω ΣΜΝ από το sex. Δεν μπορεί να συμβεί σε εμένα’’
Μάθε όμως ότι:
Μπορεί να συμβεί και σε εσένα. Οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ΣΜΝ ή εγκυμοσύνης ειδικά όταν κάνουν sex χωρίς προστασία.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙΣ??
Μπορείς να μολυνθείς από κάποιο ΣΜΝ κάνοντας sex με κάποιον ο οποίος έχει ήδη μολυνθεί, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιστορικού και σεξουαλικής προτιμήσεως.
Έχεις πιθανότητες να μολυνθείς από ΣΜΝ αν:
δεν κάνεις ασφαλές στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό sex ( δηλαδή χωρίς προφυλακτικό ή αν έχει σπάσει) με κάποιον που έχει ΣΜΝ
έχεις νέο σεξουαλικό σύντροφο
εσύ ή ο/η σύντροφός σου έκανε ή κάνει sex με άλλους
κάνεις sex υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
εσύ ή ο/η σύντροφός σου μοιράζεστε με άλλους βελόνες, αντικείμενα χρήσης ναρκωτικών, body piercing, τατουάζ ή σεξουαλικά βοηθήματα.
Αν έχεις σεξουαλικές επαφές χωρίς να χρησιμοποιείς προφυλακτικό, επισκέψου το ΚΕντρο Πρόληψης και Υγείας των Εφήβων ( ΚΕ.Π.Υ.Ε ) ή ένα γιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο και ζήτησε έλεγχο για ΣΜΝ. Η υγεία, τόσο η δική σου όσο και του συντρόφου σου είναι σημαντική. Θυμήσου ότι κάποια ΣΜΝ δεν προκαλούν συμπτώματα.
Θα μπορούσες να σκεφτείς:
“ Χρησιμοποιώ αντισυλληπτικά χάπια, δεν είναι δυνατόν να μολυνθώ από ΣΜΝ’’
Μάθε όμως ότι:
Τα αντισυλληπτικά χάπια προστατεύουν από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όχι όμως από τα ΣΜΝ. Οφείλεις στον εαυτό σου την ενημέρωση για τα ΣΜΝ και για το πως θα μειώσεις τις πιθανότητες να μολυνθείς. Χρησιμοποίησε προφυλακτικό και αντισυλληπτικά χάπια ταυτόχρονα για να προστατευτείς εσύ και ο/η σύντροφός σου από ΣΜΝ και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τα αντισυλληπτικά χάπια ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά αν λαμβάνονται ταυτόχρονα με κάποια αντιβιοτικά. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε και δεύτερη αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το προφυλακτικό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου