Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Κάλαντα Χριστουγέννων από την Μπάντα


Με τις θερμότερες ευχές μας για το Νέο Έτος στα Μέλη του Συλλόγου και στους Φίλους του καθώς και σε κάθε Στρατωνίσιο απανταχού, κλείνει το 2007.
Η χαρά του ΔΣ του Συλόγου όμως, είναι διπλή, μιάς και « Η ΝΕΙΚΟΠΤΕΛΕΜΑ» διανύοντας το 12ο τεύχος της κλείνει ένα χρόνο παρουσίας ως αγγελιοφόρος πολιτιστικών ειδήσεων του Στρατωνίου , και μιάς προσπάθειας συντονισμού των πολιτιστικών δρώμενων αυτού του μικρού Μεγάλου Τόπου , του Στρατωνίου που όλοι τόσο πολύ αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο για αυτόν.Ευχόμαστε η καινούργια χρονιά να φέρει υγεία σε όλους και πολλά πολιτιστικά γεγονότα για το Στρατώνι και την περιοχή

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Στρατωνίου τα τελευταία χρόνια είναι ίδια και για τα Δημοτικά Σχολεία Στρατονίκης Σταγείρων και Ολυμπιάδας , λόγω της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού παιδιών.
Ο ικανοποιητικός αριθμός παιδιών για κάθε τάξη είναι βέβαια αυτό που το Υπουργείο Παιδείας ορίζει μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιεταιρότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, αφήνοντας το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από τους κατά τόπους Συμβούλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Νομαρχία Χαλκιδικής ,στη περίπτωσή μας.
Αυτό έχει οδηγήσει στην μη ικανοποιητική παρουσία δασκάλων στο σχολείο με αποτέλεσμα τις συνενώσεις τάξεων .
Στην παρούσα περίπτωση και στο μέσο της σχολικής χρονιάς αποφασίστηκε η συνένωση της 5ης με την 6η τάξη (εκτός της 3ης με την 4η που ήδη υφίσταται).
Αυτό βρίσκει τους γονείς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αντίθετους , Θεορώντας την ενέργεια αντιπαιδαγωγική, και κατά την 2η Γενική Συνέλευση του, αποφάσισε ομόφωνα στο κλείσιμο του Σχολείου την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008 ζητώντας άμεσα δάσκαλο.

«Και με το φως του λύκου επανέρχονται…» Η Σμερέκα

«Πάντα, όσο ζω, θα θυμάμαι ένα παραθαλάσσιο χωριό χιονισμένο, με ψηλά βουνά τριγύρω. Ένα μικρό σπίτι μ’ ένα μεγάλο πεύκο στην αυλή. Χαράματα κι η καμπάνα της εκκλησιάς να χτυπά για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία».
Έτσι ξεκινούσα την Έκθεσή μου μαθήτρια της Πρώτης Λυκείου, όταν η φιλόλογος μας βαριεστημένη, όπως κι εμείς, από θέματα του τύπου «Ο απαισιόδοξος» ή «ο δοκησίσοφος», αποφάσισε να το ρίξουμε λίγο έξω και να γράψουμε ένα παιδικό σχεδόν θέμα, το «Αξέχαστα Χριστούγεννα».
Άλλο που δεν ήθελα. Αφήνοντας τη μνήμη ελεύθερη να βουτήξει στο παρελθόν, άρχισα να γράφω με ενθουσιασμό.
Η έκθεση αυτή είχε μεγάλη επιτυχία. Η καθηγήτρια με έβαλε και τη διάβασα στην τάξη κι ύστερα με ρωτούσε ποιο είναι το χωριό μου και που βρίσκεται. Κι ύστερα στο διάλειμμα οι φίλες μου ενθουσιασμένες να με ρωτούν κι αυτές, αν πράγματι είναι το χωριό μου τόσο όμορφο ή εγώ το έβλεπα έτσι.
Τους απάντησα πως ίσχυαν και τα δυο και πως κάποτε θα έγραφα για το χωριό μου και τους ανθρώπους του περισσότερα.
Έτσι και τώρα μου ήρθε στο νου μία χαριτωμένη ιστορία που διαδραματίστηκε στα παιδικά μου χρόνια λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Τότε, όπως θα θυμάστε, στα σπίτια δεν στόλιζαν τα Χριστούγεννα έλατα, αλλά ένα αγκαθωτό θάμνο, γνωστό στα μέρη μας ως σμερέκα.
Ζήτησε, που λέτε, ο δάσκαλος ο Μαλανδρής από τα αγόρια της Έκτης να πάνε να κόψουν χριστουγεννιάτικα δέντρα για το σχολείο και τη Λέσχη. Αμέσως δημιουργήθηκε μία ενθουσιώδης παρέα για το βουνό, που κατά παράδοξο τρόπο την αποτελούσαν οι πιο «ήσυχοι» μαθητές: ο αδερφός μου Στέλιος, ο Νίκος ο Γιαγκογλίδης, ο Κοντογιάννης, ο Δαμουλάς και άλλοι. Δανείστηκαν και το μουλάρι ενός συγχωριανού και ξεκίνησαν από τα χαράματα με τραγούδια και χαρές.
Η μάνα μου, σα να τοξερε, έδωσε την άδεια της με βαριά καρδιά. Είχε προαίσθημα γι’ αυτό που θα ακολουθούσε ή δεν της γέμιζαν το μάτι οι ζωηροί ξυλοκόποι; Όλη μέρα καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, μαζί της κι εμείς.
Σχεδόν κόντευε να νυχτώσει και τα παιδιά δεν είχαν ακόμη επιστρέψει. Φίδια άρχισαν να μας ζώνουν. Νύχτωσε για τα καλά, μα τα παιδιά άφαντα. Οι μάνες όλες βγήκαν πλέον στους δρόμους και ρωτούσε η μία την άλλη, αν ήξερε κάτι. Κατά τις δέκα – ώρα που συνήθως ήμασταν στο δεύτερο ύπνο – η ανησυχία μετατράπηκε σε αγωνία. Τα παιδιά δεν φαίνονταν και το δεκεμβριάτικό αγιάζι κατέβαινε απ’ το βουνό και μας πάγωνε.
Τότε πια σαν συνεννοημένες οι μανάδες και τα αδέρφια των αγνοουμένων – αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι, οι πατεράδες πού ήταν;- πήραν το μονοπάτι που άρχιζε αριστερά από το νεκροταφείο για το βουνό. Μαζί μας ήρθε ακόμη κι η θεία Δημητρία, που άφησε μόνη την κατάκοιτη γιαγιά μας Ραλλού, για να ψάξει κι αυτή τον αγαπημένο της ανεψιό.
Κάθε λίγο σταματούσαμε όλοι, κάναμε ησυχία και εκ περιτροπής οι μανάδες φώναζαν: -Στέλιοοο…, -Λευτεράκηηη… -Νίκοοο… ­­-Δημήτρη…
Μετά απόλυτη σιωπή, μήπως ακούσουμε απάντηση.
Τις μάνες τις έπιασε τρέλα. Άρχισαν να τα βάζουν με το δάσκαλο που έστειλε τα παιδιά στο βουνό, αλλά δε νοιάστηκε για το τι έγιναν.
Κάποτε, μετά τα μεσάνυχτα ακούστηκαν από ψηλά παιδικές φωνές και τραγούδια, ήταν τα παιδιά επιτέλους. Τους φωνάξαμε και απάντησαν, η αγωνία καταλάγιασε.
Ύστερα από λίγο έφτασαν κοντά μας και με μεγάλη απορία μας ρώτησαν - άκουσον – γιατί ανησυχήσαμε. Αυτοί ήταν πολύ καλά. Άργησαν γιατί δεν ήξεραν να δέσουν καλά τα δέντρα στο μουλάρι και τους έπεφταν. Έχασαν και για λίγο το δρόμο.
Οι μανάδες σκέφτηκαν προς στιγμήν να τους καταχερίσουν, αλλά έδειχναν τόσο αθώοι, τόσο χαρούμενοι που δεν τους πήγε η καρδιά. Την πιο χαρούμενη νότα έδινε το μουλάρι, που ανώμαλα φορτωμένο, μετά βίας έβλεπε, που πήγαινε.
Στη στιγμή τα ξεχάσαμε όλα – τέλος καλό, όλα καλά – και γελαστοί και χαρούμενοι πήραμε το κατηφορικό μονοπάτι τραγουδώντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Η Καρβουνοσκαλίτισσα

Εκδηλώσεις Για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 1-12-07 το βράδυ με λαϊκή βραδιά στο χώρο της λέσχης. Την Κυριακή 2-12-07 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα παιδιά με κλόουν και ξυλοπόδαρους. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν όπως πάντα καθολική. Τα διαδραστικά παιχνίδια ακολουθούσαν το ένα το άλλο και η χαρά των παιδιών εκδηλη.
Την Δευτέρα 3-12-07 έγινε η απονομή των βραβείων του διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «το Στρατώνι του σήμερα» που είχε προκηρύξει δύο μήνες πριν ο Σ.Π.Σ. Η έκθεση των φωτογραφιών του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε και αυτή στο χώρο των
εκδηλώσεων.
Αργότερα την ίδια μέρα παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση από την επαγγελματική ομάδα Θεσσαλονίκης «Λαμπιόνι» με το έργο «Παπούτσι από τον τόπο σου κι’ ας είναι μπαλωμένο».
Την Τρίτη 4-12-07 μετά από την λιτανεία της εικόνας προσφέρθηκαν κεράσματα με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και παρουσίαση των χορευτικών του Συλλόγου Γυναικών σ ’ένα πρωτότυπο δρώμενο με ωραία σκηνικά που «έστησε» ο δάσκαλος των χορευτικών Γιάννης Αλεξίου. Επίσης παρουσιάστηκε το χορευτικό του Σταυρού Θεσσαλονίκης σε μικρασιάτικους χορούς
.

Εορτασμός Αγίας Βαρβάρας



Με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια έγινε και φέτος η πανήγυρης του Στρατωνίου για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας του χωριού και των μεταλλείων. Στην λιτάνευση της εικόνας της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους του χωριού υπό του μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημου συμμετείχαν ο Νομάρχης Χαλκιδικής κ. Ζωγράφος Αστέριος, ο Δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος Μιχαήλ, ο αντιδήμαρχος κ. Κατσαβαβάκης Κων/νος, ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου κ. Ζαγοράκης Νικόλαος, οι πολιτευτές του νομού Πάππας Βασίλειος και Πάχτας Χρήστος, οι ηγεσίες των σωματείων των εργαζομένων και πλήθος πιστών.

Σάββατο 12-1-2008 - Ημέρα αιμοληψίας στο Στρατώνι

Ο Σύλλογος Πολιτισμού Στρατωνίου διοργανώνει αιμοληψία στο Στρατώνι για να συμπληρώσει τα αποθέματα της τράπεζας αίματος του Συλλόγου.
Το τελευταίο διάστημα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι κάνουν εγχειρήσεις και χρειάζονται μετάγγιση αίματος.
Παράλληλα η γήρανση του πληθυσμού στο Στρατώνι συντελούν ώστε οι ανάγκες σε αίμα της τράπεζας αίματος να είναι πολύ μεγάλες.
Κάνουμε έκκληση στους εν δυνάμει αιμοδότες να ανταποκριθούν στην προσπάθεια του συλλόγου ώστε να έχουμε στο χωριό μας απόθεμα σε αίμα υπέρ των συγχωριανών μας.

1ο Τουρνουά Μπιρίμπα –Τάβλι - Σκάκι

Η συνεργασία του Σ.Π.Σ. που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την δημιουργική ομάδα νεολαίας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο με τον 1ο Διαγωνισμό Μπιρίμπας, Τάβλι, Σκάκι. Ψυχή της διοργάνωσης η Κατερίνα Γίτσα και ο Παντελής Στρούνης, με βοήθεια από την Μάρω Παντελάκη και την Αλεξία Τλιόγλου.
Ο τόπος διεξαγωγής ήτανε για την Μπιρίμπα το καινούργιο καφενείο «πενήντα-πενήντα», για το τάβλι η Λέσχη και για το Σκάκι η αίθουσα του Ο.Α.Ε.Δ.
Ο Διαγωνισμός τάβλι έγινε στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου. Νικητές αναδείχθηκαν: πρώτος ο Γιώργος Καραίσκος, δεύτερος
ο Γιώργος Πιπερτζής και τρίτος ο Χρήστος
Σαχλάρας.
O πρώτος νικητής εκτός από το κύπελλο πήρε και ένα τριήμερο ταξίδι προσφορά από το μπαράκι «a priori»
Ο Διαγωνισμός σκάκι έγινε στις 29 και στις 30 του μηνός στην αίθουσα του Ο.Α.Ε.Δ. με νικητές: πρώτος πάλι ο Γιώργος Καραίσκος, δεύτερος ο Κώστας Παπαγιάννης και τρίτος ο Στέλιος Στρούνης.
Ο πρώτος νικητής εκτός από το κύπελλο πήρε και ένα συλλεκτικό σκάκι προσφορά από τους πυροσβεστήρες «Άθως»
Ο Διαγωνισμός μπιρίμπα έγινε στις 26, στις 29 και 30 του μηνός με νικητές: πρώτοι οι Ξυδόπουλος Γιώργος και Καραπάς Γιώργος,
δεύτεροι οι Καραστέργιος Δημήτρης και
Γλυνιαδάκης Στέλιος, τρίτοι οι Κεχαγιάς
Λευτέρης και Αργυρός Δημήτρης.
Οι πρώτοι νικητές εκτός από τα κύπελλα πήρανε και χρηματικό έπαθλο.
Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός όσων συμμετείχαν στο τουρνουά αφήνουν παρακαταθήκη για συνέχιση του θεσμού στο μέλλον.






























































ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Με νίκη συνέχισε η ομάδα μας και στην 12η αγωνιστική η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16-12-07 στο γήπεδο της Ιερισσού και με αντίπαλο την ομάδα του Βυζαντινού α.ο με το τελικό αποτέλεσμα 62-44.
Με σταθερή πορεία και με συνεχόμενες νίκες μέχρι τώρα η ομάδα του Στρατωνιου βρίσκεται 1η μόνη στην κορυφή της Γ’εθνικης κατηγορίας με 21 πολύτιμους βαθμους!!Στην 2η θέση ισοβαθμούν ο Απόλλων Καλαμαριάς ομάδα της Καβάλας και η ομάδα της Χαλκηδόνας με 20.
Η επόμενη αγωνιστική είναι η πιο κρίσιμη της χρονιάς και η τελευταία του 1ου γύρου, καθώς το Στρατωνι αντιμετωπίζει εκτός έδρας την δεύτερη σε βαθμολογία ομάδα της Χαλκηδονας.Το αποτέλεσμα του αγώνα θα είναι καθοριστικό για την συνεχεία του 2ου γύρου ,αφού με νίκη , η ομάδα μας θα καταφέρει να διατηρήσει την πρωτιά αλλά και να αυξήσει την διάφορα από την 2η!!!
Γιαυτο λοιπόν θα πρέπει να στηρίξουμε και να δώσουμε το παρόν στον κρίσιμο αυτό αγώνα για το Στρατωνι!
Ελπίζουμε και ευχόμαστε το αποτέλεσμα να είναι νικηφόρο και να κλείσει η χρόνια όπως άρχισε αλλά και η καινούργια χρόνια να έχει μονό νίκες!!
Ο αγώνας θα διεξήχθη στο γήπεδο τις Χαλκηδόνας την Κυριακή 23-12 στις 18:00.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Τ. ΝΤΕΡΑΚΗ

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ 2008 - Κάλεσμα: Τετάρτη 9-1-2008, 6μ.μ

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου, καλεί σε πρώτη συνάντηση συζήτηση, ακριβώς δύο μήνες πριν την ημερομηνία του καρναβαλιού, όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Στρατώνι και όλους τους δημότες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του καρναβαλιού.
Για ένα ακόμη πιο πετυχημένο καρναβάλι η συμμετοχή όλων σας στην προετοιμασία κρίνεται απαραίτητη.

Ο Πρόεδρος του Τ.Σ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΤΡΩ Τα μαθήματα ξαναρχίζουν…

Ύστερα από συνεχές ενδιαφέρον του κόσμου για αυτή την τόσο όμορφη ασχολία ο Σύλλογος αποφάσισε την επαναδραστηριοποίηση του εργαστηρίου του Βιτρώ.
Τα μαθήματα αρχίζουν στις 1 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 το απόγευμα για την 1η συνάντηση. Δάσκαλος θα είναι ο Γαβριήλ Κινικλής . Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ καλέστε το 6972 321 051

Η Αθωνική Μονή Ζυγού Η Αθωνική Μονή Ζυγού

Πολύ κοντά στον τόπο μας, στη γειτονική μας Ουρανούπολη, σαράντα μόλις μέτρα από τα σύνορα με το Άγιο Όρος γίνεται εδώ και χρόνια μία ανασκαφή μοναδικής αξίας, η ανασκαφή της Μονής Ζυγού στη θέση Φραγκόκαστρο.
Στο παρελθόν είχα επισκεφθεί επανειλημμένα το χώρο αυτό, χωρίς να μπορώ να διανοηθώ τότε ότι ο λόφος που υψωνόταν πάνω από το γραφικό ακρογιάλι έκρυβε τέτοιους θησαυρούς. Άλλωστε αυτό που με τραβούσε εκεί ήταν το να βρίσκομαι όσο το δυνατό πιο κοντά στον ιερό τόπο, που είναι «άβατος», για μας τις γυναίκες μετά την απαγόρευση του Αλέξιου Α! Κμνηνού τον 11ο αιώνα.
Τη μεγάλη αξία των ευρημάτων τη διαπίστωσα «ιδίοις όμμασιν» σε πρόσφατη επίσκεψη που κάναμε με τον Αλέκο Τσανανά για να μιλήσουμε με τον ανασκαφέα του χώρου, τον αρχαιολόγο κ. Ιωακείμ Παπάγγελο. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο και μείναμε άναυδοι από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησαν τα εξαίρετα μαρμαροθετήματα των δαπέδων με τα υπέροχα σχέδια τους.
Θ επιχειρήσουμε, λοιπόν, να δώσουμε με βάση τη μελέτη του ανασκαφέα κ. Παπάγγελου «Η Αθωνική Μονή Ζυγού», μία περιληπτική περιγραφή των ευρημάτων της Μονής.
Στις 8 Αυγούστου του 1858 το χώρο επισκέφθηκε ο Ρώσος αρχιμανδρίτης Πορφύριος Ουσπένσκυ, ακούραστος μελετητής της ιστορίας του Αγίου Όρους και μας άφησε μία σύντομη περιγραφή του χώρου.
Ο κ. Παπάγγελος επισκέφτηκε για πρώτη φορά το χώρο το 1972, η ανασκαφή όμως άρχισε αφού έγιναν τα νενομισμένα και καθαρίστηκε ο χώρος το 1993 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.Το πιο ευχάριστο για μένα είναι – εκτός του ότι ένα εξαιρετικό μνημείο έρχεται στο φως – πως δίνεται η ευκαιρία και σε μας τις γυναίκες να επισκεφθούμε μία μεγάλη αθωνική μονή και μάλιστα από τις αρχαιότερες.
Η θέση της Μονής Ζυγού ήταν γνωστή στην περιοχή με το όνομα «Φραγκόκαστρο». Η πρώτη αναφορά «του Ζυγού» προέρχεται από δημόσιο έγγραφο του 942 μ.Χ. στο οποίο αναφέρεται η διαμάχη των κατοίκων της Ιερισσού με τους μοναχούς του Άθωνα για τα μεταξύ τους όρια.


Η ίδρυση της Μονής.

Από έγγραφο του 991 μ.Χ. συμπεραίνουμε ότι είχε ιδρυθεί ήδη η Μονή, αλλά η πρώτη σαφής μαρτυρία για την ίδρυσή της είναι αυτή του 996, όταν σε έγγραφο της Μεγίστης Λαύρας υπογράφει και ο «Νίκων, μοναχός και ηγούμενος του Ζυγού».
Κατά τον 11ο αιώνα η Μονή Ζυγού ήταν μία από τις πιο σημαντικές του Αγίου Όρους. Η θέση της ωστόσο ήταν ευπρόσβλητη, γιατί βρισκόταν δίπλα στη θάλασσα και κοντά σε δρόμους και πιθανόν να δέχτηκε επίθεση πειρατών. Το 1199 μ.Χ. χαρακτηρίζεται «έρημη».
Ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουμε για την ιστορία της Μονής εξαιτίας της πρώιμης καταστροφής της και της απώλειας του αρχείου της. Γνωρίζουμε ότι ήταν αφιερωμένη στον «Άγιο Ηλία» και είχε μετόχια στον Πρόβλακα, την Ιερισσό και το Γομάτι.
Γύρω στα 1206 στο κάστρο του Ζυγού εγκαταστάθηκε ένας Φράγκος άρχοντας με τους στρατιώτες του, που από εκεί εξορμούσε και λεηλατούσε το Άγιο Όρος.

Με παρέμβαση του Πάπα Ιννοκέντιου του Γ! εκδιώχτηκε ο Φράγκος από την περιοχή των κτιρίων της Μονής και από τότε η Μονή γίνεται μετόχι της Μονής Χελανδαρίου μέχρι και το 15ο αιώνα.
Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής Ζυγού.

Δυστυχώς τα κτήρια του μοναστηριού υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Ένα μέρος απ’ αυτά καταστράφηκε από πυρκαγιά, πιθανόν κατά την εκδίωξη του Φράγκου. Μέρος των τειχών γκρεμίστηκε από σεισμούς, κυρίως αυτόν του 1585. Τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη της λεηλατήθηκαν και μεγάλο μέρος του ασβεστολιθικού υλικού της ψήθηκε σε ασβεστοκάμινα, που λειτούργησαν στο χώρο μέχρι το 1960.
Η μεγάλη πλημμύρα του 1945 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το ΝΑ πύργο της Μονής και μεγάλο μέρος των τειχών της νότιας πτέρυγας. Άλλη πλημμύρα, το 1978, κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του ανατολικού τείχους.
Το Κάστρο της Μονής είναι σχεδόν πεντάπλευρο και ενισχύεται με 11 πύργους. Είχε δύο εισόδους, στη μέση του βόρειου η μία και στο κέντρο του νότιου τείχους η άλλη.
Το Καθολικό άρχισε να χτίζεται το 1000 μ.Χ. και οικοδομήθηκε σε 4 φάσεις:
Αρχικά οικοδομήθηκε τετρακίονιος ναός με στενό νάρθηκα με εξωτερικές διαστάσεις 14,60 Χ 9,70μ. Στη δεύτερη φάση προστέθηκε το βόρειο παρεκκλήσι με τον κτητορικό τάφο. Στην Τρίτη φάση κτίσθηκε ο εξωνάρθηκας, όπου βρέθηκε κι εκεί τάφος, κάτω από το δάπεδο. Στην τέταρτη φάση δημιουργήθηκε το νότιο παρεκκλήσι με κτητορικό επίσης τάφο.
Οι τοίχοι του ναού σώζονται σήμερα σε ύψος 1,5 – 4 μέτρα. Οι 4 κίονες που ανακρατούσαν τον τρούλο αφαιρέθηκαν λαθραία, με αποτέλεσμα να σωριαστεί ο τρούλος του ναού στη μέση του Καθολικού.
Καμία τοιχογραφία από το ναό δεν σώθηκε. Στο νέο νάρθηκα διατηρήθηκαν κάποια τμήματα από παράσταση του Ευαγγελισμού. Επίσης στην κόγχη της προθέσεως του νότιου παρεκκλησίου βρέθηκε η τοιχογραφία ολόσωμου ιεράρχη, πιθανόν του Αγίου Νικολάου.Σε κάποια σημεία του δαπέδου του βόρειου παρεκκλησίου βρέθηκε σε άριστη κατάσταση ένα από τα καλύτερα αγιορείτικα μαρμαρο -θετήματα. Πολλά χρόνια μετά την καταστροφή του Καθολικού, κατά το 16ο και 17ο αι. έγινε εγκατάσταση ελαιουργείου στο νάρθηκα του ναού. Εκεί τοποθέτησαν μαρμάρινο ελαιόμυλο με δύο μυλόπετρες.
Η Τράπεζα της Μονής βρίσκεται δυτικά του Καθολικού. Πρόκειται για το παλαιότερα σωζόμενο παράδειγμα αγιορείτικης Τράπεζας. Οι εσωτερικές διαστάσεις της είναι 14,80 Χ 6,20 μέτρα. Οι τοίχοι της ήταν βαμμένοι κόκκινοι και ο χώρος φωτιζόταν με δίλοβα παράθυρα, που έφεραν υάλωση. Τα τραπέζια ήταν μαρμάρινα στενόμακρα και η στέγη
ξύλινη, καλυμμένη με σχιστόπλακες.
Στο χώρο του Κάστρου εντοπίστηκαν τα ερείπια μεγάλου φούρνου, καθώς και ενός μικρότερου για τα πρόσφορα. Ακόμη βρέθηκε κτιστός ληνός που χωρούσε μέχρι και 40 κυβικά σταφύλια, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη αμπελοκαλλιέργεια της ΜονήςΗ Μονή πρέπει να υδρευόταν με ρέον ύδωρ. Στο υπόγειο του πύργου της νότιας πλευράς βρέθηκε δεξαμενή ομβρίων υδάτων, ενώ το ισόγειο του πύργου ήταν διαμορφωμένο σε χώρο πλυντηρίου ρούχων.
Ο πιο ενδιαφέρων πύργος από του 11 της Μονής είναι αυτός που βρίσκεται στη ΒΔ γωνία της, με διαστάσεις 8,60 Χ 8,14 μέτρα. Σώζεται σε ύψος 4 μέτρα αλλά το ύψος του ξεπερνούσε τα 15 μέτρα. Πρέπει να κτίστηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. και πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό δείγμα μεσαιωνικού πύργου αυτής της μορφής στα Βαλκάνια.
Στα ΝΑ γωνία του πύργου υπάρχει ισχυρό διατείχισμα, μήκους 26 μέτρων που καταλήγει σε μικρό πύργο. Αυτά πρέπει να έγιναν από το Φράγκο κατακτητή, ο οποίος υπερύψωσε όλα τα τείχη και δημιούργησε χώρους υγιεινής.
Στη μικρή αυλή ΒΔ του Καθολικού Βρέθηκαν κάποια μικροευρήματα, όπως: 3 μολυβδόβουλλα.
Το ένα αναφέρεται σε κάποιον «ταπεινό μοναχό Αθανάσιο». Πιθανόν να πρόκειται για τον Όσιο Αθανάσιο του Αθωνίτη.
Το αρχείο της Μονής φαίνεται πως καταστράφηκε από σήψη. Έτσι δικαιολογείται η παντελής απουσία πρωτοτύπων εγγράφων της Μονής.
Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν κλείστρα βιβλίων, ένα αργυρό επίχρυσο μετάλλιο με χαρακτή παράσταση της Αγίας Παρασκευής, μία σφραγίδα – εγκόλπιο με παράσταση Αρχαγγέλου, χάλκινες βελόνες, δαχτυλήθρες, εφυαλωμένη κεραμική, γυάλινα αγγεία και άλλα μικροαντικείμενα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γυάλινα καντήλια που βρέθηκαν και χρονολογούνται στον 11ο και 12ο αι. της ίδιας εποχής είναι και τα νομίσματα που βρέθηκαν.
Αυτή είναι μία σύντομη περιγραφή της Μονής Ζυγού, με βάση – όπως προείπαμε – τη μελέτη του κ. Ιωακείμ Παπάγγελου, ενός μνημείου με ανυπολόγιστη αξία λόγω της αρχαιότητας και της σπανιότητας πολλών αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών του μελών. Αλλά και ένα αθωνικό μοναστήρι, που μπορούμε να δούμε κι εμείς οι γυναίκες « κατά θείαν
παραχώρησιν » …..

της Δέσποινας Στυλιανίδου

ΕΥΧΗ του Πρωτ. Κ. Δημήτριου Σαμάρα

Eπί τη Εορτή τής Θείας Επιφανείας καί τη Ανατολή του νέου Έτους
εύχομαι σέ όλους τούς κατοίκους του Στρατωνίου, τούς τοπικούς Άρχοντας, τούς Προέδρους καί τά μέλη όλων των Συλλόγων του τόπου τούτου, τήν Εταιρίαν Ελληνικός Χρυσός καί σέ όλους τούς εργαζομένους έν αυτή, πλουσίαν τήν ευλογίαν του Κυρίου, έτη πολλά καί ευλογημένα.

Με πολλή Αγάπη
Πρωτ. Δημήτριος Σαμάρας

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ -Μια Βόλτα στο Βουνό

Η αρχή του χειμώνα είναι ιδανική εποχή για βόλτα στο βουνό, σε λασπωμένους δρόμους σπαρμένους με κιτρινοκόκκινα φύλλα και κουμαριές φορτωμένες με όμορφους καρπούς. Κάπου συναντάω την περιοχή Μάνα του νερού που ήτανε παλαιότερα χώρος αναψυχής, βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με το πώς ήτανε παλαιότερα πλην όμως η αφθονία των νερών που αναβλύζουν, με βάζουν σκέψεις για μελλοντική αξιοποίηση του χώρου σε μια περιπατητική διαδρομή.
Η βόλτα στο βουνό όμως έχει και εκπλήξεις, μπορείς να διαλέξεις πλυντήρια ρούχων σπαρμένα στο δάσος της Προστόμιτσας που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα natura 2000 ή παιδικά παιχνίδια που άφησε κάποιος στοργικός πατέρας ανάμεσα στις φτέρες ή ακόμα σε συγκεκριμένα μέρη που φυτρώνουν άγρια μανιτάρια ανακαλύπτεις κουτιά από ορυκτέλαια όπου οι δασεργάτες αλλάζουν τα λάδια στα αλυσοπρίονα τους.

Γ. Σακαλής

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ -Το Στρατώνι αλλάζει πρόσωπο

Μονάχα η φράση «αλλάζει πρόσωπο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις πρωτοφανείς και ραγδαίες αλλαγές στο Στρατώνι. Αλλαγές που έχουν φέρει ανάπτυξη αλλά και κύμα τουριστών κατά τους θερινούς μήνες που την φετινή χρονιά όπως και την περυσινή το Στρατώνι σημείωσε ρεκόρ τουριστών για τα επίπεδα του.
Το Στρατώνι φαίνεται ότι έχει γίνει πλέον αγαπημένος προορισμός για πολλούς και από την ραγδαία ανοικοδόμηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κατοικίες. Τα ενοικιαζόμενα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και αυτό γίνεται διότι έχουν πολύ ζήτηση, αφού για να βρεις ελεύθερο δωμάτιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός.
Επιτέλους ύστερα από τόσα χρόνια είδαμε στο Στρατώνι να ξαναζωντανεύει η διαπλάτυνση δρόμων η κατασκευή πεζοδρομίων η τοποθέτηση φωτισμού με φανοστάτες, η ολική αντικατάσταση παιχνιδιών με σύγχρονα και ασφαλέστερα στον χώρο της παιδικής χαράς έφεραν έναν αέρα πολιτείας. Η μεγάλη αυτή δωρεά που έκανε η Ελληνικός Χρυσός Άκτωρ έδωσε στο Στρατώνι επιτέλους την μορφή που του άξιζε γιατί η ονομασία ως Μικρό Παρίσι δεν του δόθηκε καθόλου τυχαία…
Όμως δυστυχώς όπως ξέρουμε όλα τα πράγματα δεν έχουν πάρει τον ρυθμό της εξέλιξης τους και δημιουργούν άσχημες εντυπώσεις γεμάτες γκρίνια και αγανάκτηση. Μήπως τελικά θα έπρεπε έργα που τελούν υπό αναστολή όπως το περιβόητο γήπεδο ποδοσφαίρου και άλλα πολλά έργα που τελούν μέχρι στιγμής υπό αναστολή θα έπρεπε να πάρουν το δρόμο τους για να σταματήσουμε επιτέλους τα πικρόχολα σχόλια;

Πασχαλίδης Δημήτριος του Σωκράτη

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Άκανθος, Ερισσός-Ιερισσος και Αγιορείτες


Συγγραφέας : Γιάννης Αποστολίδης Έτος Εκδ. :2004 ISBN : 960-88-2720-5
Τίτλος : Άκανθος –Ερισσός –Ιερισσός και Αγιορείτες Έκδοση :Δήμος Σταγείρων -Ακάνθου

Ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο γραμμένο με μεράκι και πίκρα για το πόσο καλύτερα μπορούσαν να είναι τα πράγματα για την Ιερισσό και την γύρω περιοχή, αν η Αγιορείτικη Κοινότητα των περασμένων αιώνων, προστάτευε την περιοχή περισσότερο. Το βιβλίο αρχίζει από την αρχαία Άκανθο των κλασσικών χρόνων , φτάνοντας μέχρι την Ιερισσό της επανάστασης του 1821. Σε κάθε ιστορική περίοδο περιγράφεται η ζωή τα πολιτικά και ο πολιτισμός της κάθε περιόδου φτάνοντας μέχρι τα νεότερα και την εμφάνιση στην περιοχή της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους , για την οποία γίνεται ιδιέταιρη μνεία για το ποια ήταν η επίδρασή της στην περιοχή.
Σαφής είναι και η σημασία της επιρροής των Μαδεμοχωρίων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα οικονομικά της περιοχής.
Ο Γ. Αποστολίδης γεννήθηκε στη Ιεροσσό το 1892 και πέθανε στην Θεσσαλονίκη το 1972 .Ήταν άριστος γνώστης Αρχαιοελληνικών, Λατινικών και Γαλλικών και ιδρυτικό μέλος και –για πολλά χρόνια- μέλος των διοικητικών συμβουλίων της «Ιστορικής και Λαογραφικής εταιρείας της Χαλκιδικής».

«Η Δέσποινα του Στρατονιού» στη Θεσσαλονίκη. Μια πνευματική βραδιά προβολής του Στρατωνίου


Στις 7 του Δεκέμβρη, ημέρα Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη στο αμφιθέατρο του βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία» στη Δημητρίου Γούναρη, απέναντι από την Καμάρα.
Η προσέλευση των Στρατωνιωτών της πόλης, καθώς και πολλών Θεσσαλονικέων φίλων, υπήρξε μεγάλη.
Οι τρεις ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο με εξαιρετικό τρόπο, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.
Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Χρίστος Τσολάκης, ο οποίος ανέλυσε την ετυμολογία του όρου «δέσποινα» από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια. Στη συνέχεια εκθείασε τη γλώσσα του βιβλίου και έκανε συγκρίσεις με μορφές της δημοτικής γλώσσας, όπως το Μακρυγιάννη, τον Καζαντζάκη, το Χρηστοβασίλη και την ηθογραφία του Κονδυλάκη. Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε το κεφάλαιο «Το γιάλεμα», γιατί, όπως είπε, αυτός ένας βουνίσιος έμαθε καινούργιες λέξεις έννοιες, που δεν γνώριζε.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η δική μας Μαίρη Φάβα, που με τρόπο σαφή και ολόπλευρο αναφέρθηκε στο έργο, αρχίζοντας από το εξώφυλλο και το βιογραφικό της συγγραφέως και ολοκληρώνοντας με την παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου.Τέλος, την παρουσίαση του βιβλίου ολοκλήρωσε η κ. Μαριλένα Μεσημέρη-Μυκονιάτη, που με τρόπο εξαιρετικά ζωντανό και γλαφυρό αναφέρθηκε στην ομορφιά και τη μεγάλη σημασία που έχει για κάθε άνθρωπο η παιδική και εφηβική του ηλικία. Με τον παραστατικό της τρόπο συγκίνησε και συνεπήρε το κοινό.
Λόγια αγάπης και ζεστασιάς απηύθυνε στη συγγραφέα και η φίλη της Αναστασία Αλιβιζάτου.
Τους ομιλητές παρουσίασε στο κοινό ο κ. Αλέξανδρος Τσανανάς
Πραγματικά ήταν μία πολύ σημαντική μέρα για τον τόπο μας, αφού και οι τρεις ομιλητές εκθείασαν το Στρατώνι, ως πραγματικότητα και ως όραμα, όπως αναδύεται μέσα από το βιβλίο από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια.



Γ. Σακαλής

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ


1ος Διαγωνισμός Φωτογραφίας


Πανέμορφες καλλιτεχνικές και με ιδιαίτερο στυλ φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στην 1ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτισμού Στρατωνίου.
Το θέμα του διαγωνισμού είχε τον τίτλο «ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»
Οι καλλιτέχνες που εκθέσαν τις φωτογραφίες τους προσπάθησαν ο καθένας με το δικό του ύφος να παρουσιάσουν το Στρατώνι του σήμερα συμμετέχοντας με 4 φωτογραφίες ο καθένας.

Οι συμμετέχοντες ήταν:
Γίτσα Κατερίνα
Καραπιπέρη Βίκυ
Καραπιπέρης Αχιλλέας
Ντεράκη Τόνια
Πασχαλίδης Δημήτριος του
Χρήστου
Προδρόμου Τάσος
Φλώρος Σπύρος

Ο Σ.Π.Σ όρισε μια κριτική επιτροπή από καλλιτέχνες του χωριού μας για να κάνουν το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των φωτογραφιών. Τα μέλη της επιτροπής ήτανε: Γαρδικιώτης Δημήτριος, Γαρδικιώτη Στεφανία, Κινικλής Γαβριήλ, Κοτζαγιάννης Απόστολος και Στράντζαλης Γιάννης.
Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ήταν:
1ο Βραβείο: Καραπιπέρη Βίκυ
2ο Βραβείο: Γίτσα Κατερίνα
3ο Βραβείο: Ντεράκη Τόνια

Το 1ο βραβείο ήταν μια ψηφιακή μηχανή Cannon και το 2ο και 3ο βραβείο από μία κασέλα αρχειοθέτησης φωτογραφιών.
Η έκθεση λειτούργησε από τις 3/12/2007 μέχρι τις 9/12/2007 λειτουργώντας παράλληλα με τις εκδηλώσεις για το εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας και την επισκέφτηκαν πολλοί συμπολίτες μας. Παράλληλα λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αφρική των ανθρώπων της με τίτλο «Αφρική …αντί ελεημοσύνης» που επιμελήθηκε ο Α. Τσανανάς.
Μετά την απονομή των βραβείων ακολούθησε εκδήλωση απονομής τιμητικής πλακέτας στον ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ του Στρατωνίου κ. Τηλέμαχο Λυμπιτσούνης ως αναγνώριση του έργου που έχει προσφέρει στο τόπο μας τα χρόνια της φωτογραφικής του δραστηριότητας. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο γιος του Δημήτριος Λυμπιτσούνης.
Ο Σ.Π.Σ. Συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζει στην μεγαλύτερη επιτυχία του νέου θεσμού για του χρόνου.
Στα επόμενα τεύχη θα παρουσιαστούν όλες οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων.
Γ. Σακαλής

Νίκος Εγγονόπουλος «η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος»


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

Από τον Φεβρουάριο του 2007 ως και τις αρχές του 2008 θα τιμάται ο Νίκος Εγγονόπουλος και το έργο του, τόσο το ποιητικό , όσο και το εικαστικό. Μια μορφή της νεοελληνικής τέχνης που οπωσδήποτε σημαδεύει τον πολιτισμό του τόπου. Μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο είναι οι σπουδαιότερες μορφές του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα επηρεάζοντας μέχρι και σήμερα σύγχρονους υπερρεαλιστές ζωγράφους όπως είναι ο Θ. Παναταλέων.
Ο Ν. Εγγονόπουλος γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1907 στην Αθήνα. Το 1932 γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και γίνεται μαθητής του Κ. Παρθένη και ταυτόχρονα του Φ. Κόντογλου. Το 1939 κάνει την 1η ατομική του έκθεση . Παράλληλα τυπώνει την ποιητική συλλογή «Τα κλειδκύμβαλα της σιωπής» [ Ο Οδυσσέας Ελύτης τον θυμάται την εποχή εκείνη:
«Δεν είναι εύκολος στις γνωριμίες. Στις δέκα περιπτώσεις , τις εννιά ήταν βέβαιο ότι θα σε προγγίξει. Και όχι διόλου μειώνοντας την ευγένεια , που του ήταν έμφυτη , αλλά αυξάνοντας τον σαρκασμό. Κρατήθηκε μέσα σε μιαν αδιάλειπτη φτώχεια, με αξιοπρέπεια αληθινού πρίγκιπα…»



Το 1941 πολεμάει στην Αλβανία. Το 1944 τυπώνει το βιλίο του Μπολιβάρ. Ακολουθούν αμέτρητες εκθέσεις και εκδόσεις του ως τον θάνατό του από ανακοπή στις 31 Οκτωβρίου 1985. Κηδεύεται στο Α. Νεκροταφείο Αθηνών με δημόσια δαπάνη.



Το σχέδιον ή το χρώμα; το χρώμα
(Το γλωσσάριο των ανθέων)


«Ναι, εκτελώ συχνά dessins préparatoires ή esquisses για τα έργα μου. Στην αρχή, φτιάχνω πολύ μικρά σχέδια [έργα], σαν αυτό, (15 Χ 15 περίπου εκατοστά) για να μπορέσω να συλλάβω την σύνθεση του πίνακα μου στην τελική της μορφή. Το αρχικό αυτό σχέδιο [έργο] προσπαθώ στη συνέχεια να μεταφέρω στη δοσμένη επιφάνεια του πίνακα. Τοποθετώ ένα χαρτί στο τελάρο όπου εκτελώ το σχέδιο μου με τα repentirs του.
Μετά χρησιμοποιώ ένα ψιλό χαρτί, papier riz δηλαδή, για το τελικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό μεταφέρω στον πίνακα με χαρτί carbon. Μετά, χωρίζω στις μορφές τους τόνους. Γιατί η ζωγραφική μου γίνεται κατά τρόπο αρκετά περίεργο. Όταν υπάρχει ένταση ή ιδιαιτερότητα, σε κάποια στιγμή της ζωής, σχηματίζονται στο νου μου εικόνες, τις οποίες προσπαθώ να μεταφέρω στο μουσαμά μου. Στην αρχή δημιουργούνται σχήματα και χρώματα ακαθόριστα, που σιγά σιγά παίρνουν μορφή»

Έτσι περιέγραψε κάποτε ο Νίκος Εγγονόπουλος τα πρώτα στάδια της ζωγραφικής του

…το μεγάλο μάθημα του Θεόφιλου. Πάνω από το κόκκινο και άσπρο πλεχτό του κολυμπητή περνάει την αρχαία πανοπλία. Σαν το Μεγάλο Αλέξανδρο κάνει το σταυρό του και λέει: «Έλα Χριστέ και Παναγία». Για να καταλάβει ‘ένας «ακαδημαϊκός» αυτή την προσευχή, πρέπει τουλάχιστον να έχει πεθάνει.

Ν. Εγγονόπουλος 1938


….Στο έργο μου ο άνθρωπος έχει το μεγαλύτερο ρόλο. Για τον άνθρωπο ζωγραφίζω…..

Ν. Εγγονόπουλος 1954

Α. Τσανανάς























































Στρατωνίσια, ποιητική γωνιά !

Χειμώνας

Καλώς μας ήρθες άσπρε μου
χειμώνα με τα κρύα
μπορεί να σε φοβόμαστε
μα φέρνεις και υγεία

Πολλές χάρες σου έδωσε
ο Πάνσοφος Θεός
γιατί μέσα στις μέρες σου
γεννήθηκε ο Χριστός

Είσαι από τις τέσσερις
κι εσύ μια εποχή
κι ας λαχταρούν οι άνθρωποι
να πάνε εξοχή

Πολλές γιορτές σου έδωσε
κι έχεις δικούς σου τρόπους
και σμίγεις μέσα στο χιονιά
στη γη πολλούς ανθρώπους

Στις μέρες σου που αργά περνούν
έχεις το καρναβάλι
και καμαρώνεις τα παιδιά
που ζούνε στην κραιπάλη

Τις λιακάδες σου τις έχεις
και με τις Αλκυονίδες
τους φορτώνεις τους ανθρώπους
όνειρα χαρά κι ελπίδες

Ο Κουτενίσιος



Χριστούγεννα

Χριστούγεννα, τρανή γιορτή
λάμπει ο ουρανός, λάμπει η γη,
γεννιέται απόψε ο Χριστός,
ο λυτρωτής, ο ταπεινός.

Σε μια καλύβα φτωχική
ήρθε η Παρθένα η Παναγιά
στον κόσμο για να φέρει
το βρέφος της το θεϊκό,
τον Παντοδύναμο Χριστό.

Και η καλύβα έγινε
το πιο τρανό παλάτι,
γιατί ήταν μέσα η Παναγιά
με το Χριστό στην αγκαλιά.

Άστρο λαμπρό στον ουρανό
Έχουν οι μάγοι οδηγό
σε Σε Χριστέ να φέρουνε
και να προσευχηθούνε.

Τριγύρω άγγελοι πετούν
με κάτασπρα φτερά
και στέκονται στη φάτνη Σου
και ψάλλουν ωσαννά.
Χαρά στα μάτια που είδανε
αυτή τη γέννησή Σου!

Μακάρι να ήμουνα κι εγώ
ένα αστεράκι λαμπερό
για να κοιτούσα το Χριστό,
νάκλεινα στην ψυχή βαθιά,
τη θεϊκή Του τη ματιά.

Η οικουμένη προσκυνά
Την Άγια γέννησή Του
και με ευλάβεια πολλή
και πίστη δυνατή,
το Χριστό, το λυτρωτή,
τον κλείνει μέσα στην ψυχή.

Ευαγγελία Χρυσομάλλη

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ Η Παραμυθομαζώχτρα




H Κυρα μαμή και τα ξωτικά.

Η μαμή του χωριού, που σ’ όλα τα χωριά βοηθούσε στις γέννες κι όλα τα μωρά αυτά βλέπανε πρώτα – αν βλέπανε – ήταν η πιο τιμημένη γυναίκα στη μικρή κοινωνία του χωριού. Όλοι είχαν βγει στον κόσμο με τα χεράκια της κι είχαν δεχτεί τις πρώτες φροντίδες, μέχρι ν’ ανασάνουν βαθιά και να στεριώσουν στη ζωή.
Ας είναι ευλογημένες όλες οι μαμές του κόσμου κι ιδιαίτερα η δική μου, η συγχωρεμένη κυρά Χρυσή. Όνομα και πράμα! Ν’ αγιάσουν τα κοκαλάκια της…
Βέβαια, τα δικά μας τα μωρά στο Στρατώνι τάφερναν τα μεγάλα καράβια και όχι οι πελαργοί. Αυτό το παραμύθι, όμως, ξετυλίγεται σε μέρος ορεινό. Εκεί που η πάχνη πέφτει από νωρίς και τα ξύλα τρίζουν στη σόμπα κι η φωτιά κρατάει κοντά της τα μικρά παιδιά και…
η γριά η βαβά μ’
καθισμένη σιμά στη φκιάτ’ς
σβού…ουρα τα’ αδράχτ’ στριφογυρνάει…
Κάπως έτσι, λοιπόν, παλιά στη βόρεια Χαλκιδική, τη δασωμένη και μυρόβλητη, σ’ ένα ξέφωτο του δάσους είχε η μαμή του χωριού το νοικοκυρεμένο σπιτάκι της. Ξύλινο και παλιό, όπως κι η ίδια, αλλά καθαρό και περιποιημένο, με κήπο όλο γιασεμιά, μολόχες και βασιλικά.
Το καντηλάκι πάντα αναμμένο στα εικονίσματα και μια μαλαμοκαπνισμένη εικονίτσα έβαζε πάντοτε στον κόρφο της, να την καθοδηγεί. Ήταν η «Βρεφοκρατούσα», για να τη βοηθάει στο δύσκολο έργο της.
Ένα βράδυ, όμως, που ο αγέρας φυσούσε παράξενα και το φεγγάρι είχε ένα πρασινοκίτρινο χρώμα, χτύπησαν την πόρτα της κάτι παράξενες γυναίκες. Άλλη φτιαξιά κι άλλη περπατησιά, σα να πετούσαν, κι η φωνή τους τραγουδιστή.
_Νεραϊδογεννημένες, σκέφτηκε η κυρά – μαμή κι έφτυσε τρεις φορές στον κόρφο της. Έκανε το σταυρό της κι άνοιξε την πόρτα. Σε κανένα δεν έκλεινε την πόρτα της, μέρα και νύχτα η καλή μαμή.
_Κυρά – μαμή, κυρά – μαμή, τρέξε γρήγορα, έχουμε μια ετοιμόγεννη στην άμαξα. Δυσκολεύεται το παιδί να βγει, κι είναι η αρχόντισσά μας. Άντρας της, ο Τιμημένος, ο αρχηγός μας, αλί και τρισαλί, αν πάθει τίποτα. Αλλά, κανόνισε, το παιδί που θα ξεγεννήσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι αγόρι. ΑΛΛΙΩΣ…
Της κυρά – μαμής της ήρθε κεραυνός, αλλά τι να κάνει; Πήρε τα σύνεργα της τα βρασμένα, έπλυνε καλά τα χέρια της τα βλογημένα, τυλίχτηκε στο σάλι της και έβαλε τα τσόκαρα της. Πριν φύγει, πήρε και τη μικρή της εικονίτσα και την έχωσε στον κόρφο της.
Στο δρόμο σα νάχε σταματήσει ο χρόνος. Το φεγγάρι ακίνητο σα μαγεμένο, τα δέντρα ασάλευτα. Ψυχή στο δάσος ούτε πουλί ούτε αγρίμι ακουγόταν.
_Θα πάω, σκέφτηκε. Μια νέα γυναίκα με χρειάζεται. Κοιλοπονάει κι έχει εξαντληθεί. Κρίμα είναι… Μια γυναίκα, απ’ αυτές που πήγαιναν μπροστά, γύρισε:
_Πρόσεχε, κυρά μαμή, το παιδί που θα γεννηθεί ΠΡΕΠΕΙ να είναι αγόρι, ΑΛΛΙΩΣ…
_Τι αλλιώς; Μουρμούρισε η μαμή. Εγώ θα φταίω;
Φτάνοντας, τι να δει! Μέσα στην άμαξα τη χρυσοποίκιλτη μια πεντάμορφη νεράϊδα ξαπλωμένη σε μεταξωτά σεντόνια, αλλά, τι το θες; Δακρυσμένη απ’ τους γλυκούς πόνους της γέννας. Τα μάτια της τα πράσινα σα ζαφείρια, ικετευτικά, τα χέρια της απλώθηκαν σ’ αυτήν. Να τη βοηθήσει να βγει το νεραϊδάκι της στο φως, μάνα και παιδί να κοιταχτούν, επιτέλους, στα μάτια.
_Μη φοβάσαι, αρχόντισσά μου, της λέει. Αλλά αυτή φοβόταν περισσότερο, για τα μελλούμενα.
Διώχνει τις άλλες και μένει μόνη και καταπιάνεται να φέρει το μωρό στο φως. Με το αχ και με το βαχ, με το γέλιο και το δάκρυ, οπ και ξαναόπ… βγήκε το μικρό στον κόσμο. Με ανυπομονησία κοιτάει η μαμή το φύλο του, τι να δει, ΚΟΡΙΤΣΙ, μια πανέμορφη νεραϊδούλα. ΤΩΡΑ; Αναρωτήθηκε.
Η νεράϊδα αποκαμωμένη, αποκοιμήθηκε με ένα ζεστό βότανο που της έδωσε. Απ’ έξω ακουγόταν νεραϊδοφωνητά και δυνατότερα ο Τιμημένος αρχηγός που είχε έρθει και ανυπομονούσε να δει το παιδί του.
_Κυρά – μαμή, κυρά – μαμή, τι είναι το παιδί; Της φώναξε.
_Αγόρι, αγόρι όμορφο, αλλά περιμένετε λίγο, να το φασκιώσω πρώτα και να σας το δείξω.
Να κερδίσω χρόνο, σκέφτηκε εναγωνίως η πολύπειρη μαμή.
Τότε της ήρθε μια ιδέα. Παίρνει ένα κομμάτι απ’ το μελισσοκέρι που άναβε δίπλα, το πλάθει από δω, το πλάθει από κει, του δίνει σχήμαΤότε της ήρθε μια ιδέα. Παίρνει ένα κομμάτι απ’ το μελισσοκέρι που άναβε δίπλα, το πλάθει από δω, το πλάθει από κει, του δίνει σχήμα αρσενικό και το κολάει στο φύλο του παιδιού. Μετά ανοίγει την πόρτα – όλο γέλια και χαρές όλοι – και το δείχνει στον Τιμημένο αρχηγό που γελούσαν και τα μουστάκια του απ’ τη χαρά. Το αφήνει δίπλα στη μάνα του μετά για να κοιμηθεί, το σκεπάζει κι ετοιμάζεται να φύγει. Οι νεράϊδες θέλουν να τη συνοδέψουν πίσω, αλλά αυτή τους λέει πως ξέρει καλά το δρόμο. Της ζητούν ν’ ανοίξει την ποδιά της και τη γεμίζουν με φλουριά γι ανταμοιβή.
Έλαμψε η ποδιά της κυρά- μαμής απ’ το χρυσάφι, βαριά κι ασήκωτη της φάνηκε, τυλίγεται καλά στο σάλι, δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, φτάνει στο σπιτάκι της. Πρώτα της δουλειά να ρίξει στο κατώφλι τα φλουριά και να κλειδωθεί μέσα.
Κόντευε να χαράξει, άκουσε κιόλας τον πρώτο πετεινό.
Μα τι είναι αυτά που ακούει; Χτυπήματα, φωνές, τσιρίδες έξω από την πόρτα της και πιο δυνατή η φωνή του Τιμημένου αρχηγού:
_Κυρά – μαμή, κυρά – μαμή, ΚΕΡΕΝΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΛΙ…
Κοιτάει κρυφά πίσω απ’ την κουρτίνα: όλοι μαζεμένοι έξω. Δεύτερος πετεινός ελάλησε.
Κυρά – μαμή, κυρά – μαμή, ΚΕΡΕΝΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΛΙ…
Που να μιλήσει η μαμή… θα της έπαιρναν τη μιλιά.
Τρίτος πετεινός ελάλησε.
_Φεύγετε να φεύγουμε, ξημέρωσε, φωνάζει ο Τιμημένος αρχηγός. Έχε καλά που πέταξες έξω τα φλουριά και τα μάγια δεν σε πιάνουν, αλλιώς…
_Τώρα, δεν έχει αλλιώς …σκέφτηκε η μαμή, σώθηκα, ξημέρωσε.
Βγαίνει έξω και τι να δει; Το κατώφλι της γεμάτο κρεμυδότσουφλα. Αυτά ήταν τα φλουριά, τα μαγικά. Ο αέρας τάσερνε εδώ κι εκεί.
_Ας είναι, μουρμούρισε, έπαιξα κι εγώ μ’ αυτούς κι εκείνοι με μένα. Καλοί κι αυτοί, αλλά κι εγώ καλύτερη απ’ αυτούς, αλλιώς…
κατά κόσμον Ραλλιώ Στυλιανίδου - Μπαδέμα

Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
(Σύνθημα από πανώ σε διαδήλωση εκπαιδευτικών )

Με αφορμή την πρόταση που έγινε, από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας, για συγχώνευση της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, και τον χωρισμό της Α’ και Β΄ τάξεων, όπου γίνεται συνδιδασκαλία, 4 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς(;;;;) , θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω.
Εμείς οι γονείς πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι το υπέρτατο αγαθό μετά την υγεία και απαιτούμε τα παιδιά μας να τύχουν του καλύτερου συστήματος εκπαίδευσης που τους αξίζει και το αξίζουν
Είναι όμως αναντίρρητο, ότι σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα , οτιδήποτε επιχειρείται πρέπει να γίνεται με προσεκτικό σχεδιασμό και με έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων.
Ο σημαντικός παράγοντας για την καλή λειτουργία και αποτελεσματικότητα κάθε εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί, καθώς η λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας βασίζεται σε αυτούς.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και παρόλο που πέρασαν 4 μήνες από την έναρξγ της σχολικής χρονιάς , στο σχολείο μας τα κενά δεν έχουν καλυφθεί.
Μεγάλο θέμα λοιπόν για το χωριό μας είναι η αντιμετώπιση του 6θέσιου σχολείου μας ως 4θέσιο με συνδιδασκαλία της Α’και Β’τάξης όπως και της Γ’ και Δ΄τάξης γεγονός εξαιρετικά αντιπαιδαγωγικό για τα ίδια τα παιδιά.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Α’ τάξη που είναι το θεμέλιο για την εξέλιξη του μαθητή , όταν λόγω απομάκρυνσης δασκάλου ( υπήρχε στην αρχή της χρονιάς ) αναγκάζεται να συνδιδάσκεται με την Β’ τάξη από την Διευθύντρια του Σχολείου της οποίας τα καθήκοντα είναι έτσι και αλλιώς πολλά.
Επιπλέον αυτές οι συγχωνεύσεις μας προιδεάζουν για μείωση των οργανικών θέσεων του σχολείου που βεβαίως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να γίνουν με κανένα τρόπο και από ΚΑΝΕΝΑΝ. Στη 2ή λοιπόν Γενική Συνέλευση του Συλλογου στις 16/12/2007 αποφασίστηκαν και κοινοποιήθηκαν στους υπευθύνους Πρωτοβάθμιας κκ. Αρβανιτίδη και Κριτογλου τα ακόλουθα
Δεν δεχόμαστε συγχώνευση Ε’και ΣΤ’ τάξεων και ούτε θέλουμε να γίνει ποτέ
Να επιστρέψει η δασκάλα της Α’τάξης άμεσα στις 8/1/2008
Να συνεχίσει να λειτουργεί το Ολοήμερο Σχολείο
Σε κάθε άλλη περίπτωση οι γονείς θα κλείσουν το σχολείο και θα δημοσιοποιήσουν το γεγονός στα ΜΜΕ.

Από τον Σύλλογο Γυναικών Στρατωνίου-ΕΚΔΡΟΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε διημερη εκδρομη του συλλόγου σε Κομοτηνή –Ξανθη – Αλεξανδρούπολη στις 3 & 4 Νοεμβρίου οπου 50 μέλη μας διασκέδασαν και χόρεψαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Με μεγάλη συμμετοχή μελών μας ( πάνω από 50 μέχρι τώρα ) συνεχίζονται προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ ΠΑΠ στα νοσοκομεία Πολυγύρου και Παπαγεωργίου

Από τον Σύλλογο Γυναικών Στρατωνίου-ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία το χορευτικο τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Στρατωνιου συμμετείχε στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Μαζι με το διαδημοτικό χορευτικο συμμετείχε στο βαλκανικό φεστιβαλ παραδοσιακών χωρών στην Μπριανσκα Σερβια στις 17/11/2007 μαζί με χορευτικά απο 5 βαλκανικές χώρες.


Συμμετείχε με επιτυχία στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αγιας Βαρβαρας Στρατωνίου και του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης στις 4 & 6 Δεκεμβρίου.


Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Θέρμης στις 7 Δεκεμβρίου για την γιορτή της Αγιας Αννας.

ΚΑΠΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

Το ΚΑΠΗ Στρατωνίου και οι Συνταξιουχοι Στρατονικης Σταγιρων εργάνωσαν τριημερη εκδρομη στην Αχριδα στην FYROM .
Η εκδρομή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σ αυτη΄ν συμμετείχαν περίπου 150 άτομα πουδιασκέδασαν αλλά και γνώρισαν τις ομορφίες της περιοχής απο την πολύ καλά οργανωμένη εκδρομή απο την συγχωριανή μας Δεσποινα Στεργίου.
Πολλές ευχαριστίες ανήκουν στους χορηγού ς της εκδήλωσης δηλ. τον Δήμο Σταγίρων – Ακάνθου αλλά και την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.